Посни колачи за Бадње вече
Васељенски рецепти,  Посно,  Распевани колачи

Посни колачи за Бадње вече

Па драги моји пошто нам се полако приближава Бадње вече спремила сам неке јако фине колаче. Ове колаче сам иначе спремала ове године и за Св. Николу. Могу вам рећи да су планули. Морам и да вам укратко испричам како сам добила ове рецепте. Ви знате да ја певам у многим хоровима по Србији. И тако сам стекла дивне пријатеље за цео живот. Е па ти дивни пријатељи су мислили на мене и тако сам ја добила 4 рецепта из манастира са Свете Горе и 2 рецепта из кућне архиве мог дивног друга и баса Алексе.

Па драги моји пошто нам се полако приближава Бадње вече спремила сам неке јако фине колаче. Ове колаче сам иначе спремала ове године и за Св. Николу. Могу вам рећи да су планули. Морам и да вам укратко испричам како сам добила ове рецепте. Ви знате да ја певам у многим хоровима по Србији. И тако сам стекла дивне пријатеље за цео живот. Е па ти дивни пријатељи су мислили на мене и тако сам ја добила 4 рецепта из манастира са Свете Горе и 2 рецепта из кућне архиве мог дивног друга и баса Алексе.
Посни колачи за Бадње вече

Први од шест колача за које ћу вам написати рецепте је “кокос кугле“. Много има разноразних рецепата за кокос посне колаче. Чак и ја имам неколико, што Рафаело што кокос. У суштини сви су они некако слични а опет имају нешто и по чему се разликују. Овај када сам пробала купио ме је на прву лопту. Прелеп је пуног кокос укуса и онако кремаст.

Потребно је: 2 већа кромпира, 200гр кокосовог брашна, 200гр прах шећера, 1 кашика кокосовог уља или путера, 4 кашике кокосовог млека, 1 кесица бурбон ваниле, 50гр кокоса за ваљање.

Кромпир скувајте у љусци. Када је скуван ољуштити га и испасирати. Оставите 10 минута колико само да се прохлади. Додајте вршну кашику кокосовог уља или кокосовог путера и 4 кашике кокосовог млека течног. Све добро сједините па додајте прах шећер и ванилу и на крају кокос. Маса ће да буде онако лепљива да вас не збуни и мало мекша. Руке науљите мало кокосовим уљем и правите куглице величине већег кестена или мањег јајета. Одмах ваљајте у кокос. Водите рачуна јер ће доста брзо да се стегну. Оставите преко ноћи на хладном месту или промаји.Врло су издашне испадне око 27-8 куглица. Праве се веће не мале као Рафаело куглице. И кромпир ја сам узела два већа баш онако велика. И ако желите можете додати још једну кашику кокосовог уља. А шећер повећати или смањити по потреби.

Први од шест колача за које ћу вам написати рецепте је кокос кугле. Много има разноразних рецепата за кокос посне колаче. Чак и ја имам неколико, што Рафаело што кокос. У суштини сви су они некако слични а опет имају нешто и по чему се разликују. Овај када сам пробала купио ме је на прву лопту. Прелеп је пуног кокос укуса и онако кремаст.  Потребно је: 2 већа кромпира, 200гр кокосовог брашна, 200гр прах шећера, 1 кашика кокосовог уља или путера, 4 кашике кокосовог млека, 1 кесица бурбон ваниле, 50гр кокоса за ваљање.  Кромпир скувајте у љусци. Када је скуван ољуштити га и испасирати. Оставите 10 минута колико само да се прохлади. Додајте вршну кашику кокосовог уља или кокосовог путера и 4 кашике кокосовог млека течног. Све добро сједините па додајте прах шећер и ванилу и на крају кокос. Маса ће да буде онако лепљива да вас не збуни и мало мекша. Руке науљите мало кокосовим уљем и правите куглице величине већег кестена или мањег јајета. Одмах ваљајте у кокос. Водите рачуна јер ће доста брзо да се стегну. Оставите преко ноћи на хладном месту или промаји.Врло су издашне испадне око 27-8 куглица. Праве се веће не мале као Рафаело куглице. И кромпир ја сам узела два већа баш онако велика. И ако желите можете додати још једну кашику кокосовог уља. А шећер повећати или смањити по потреби.
Посни колачи за Бадње вече

Колач који се зове “Светогорска салама од сувог воћа“ сам добила са Свете Горе. Јако је издашан и може баш дуго да стоји.

За слој од смокви је потребно: 100 г шећера, 30 мл воде, 250 г сувих смокви, 100гр млевених ораха. За слој од сувих шљива потребно је: 80 г шећера, 30мл воде, 250 г сувих шљива,100гр ораха млевених, 1 равна кашичица цимета. А за глазуру од чоколаде: 150 г чоколаде мин 52% какаа, 4 кашике уља, 1/2 шаке кандираног воћа.

Шећер и воду ушпиновати да буде густо као за слатко. Додати самлевене смокве. Све мешати на рингли једно пола минута до минут па склонити. Додати орахе. Врело ставити на целофан па растањити да буде као тупа страна ножа. Исто тако урадити и са шљивама. И ту масу посебно растањити да буде баш танка као тупа страна ножа. Одмах ставити преко слоја са шљивама слој са смоквама. Увити у ролат пажљиво и оставити да се охлади. Када се охлади прелијте глазуром од чоколаде и поспите кандираним воћем. Оставите преко ноћи. Уместо цимета можете ставити рум испробала сам и одлично је.

Колач који се зове ''Светогорска салама од сувог воћа'' сам добила са Свете Горе. Јако је издашан и може баш дуго да стоји. За слој од смокви је потребно: 100 г шећера, 30 мл воде, 250 г сувих смокви, 100гр млевених ораха. За слој од сувих шљива потребно је:  80 г шећера, 30мл воде, 250 г сувих шљива,100гр ораха млевених, 1 равна кашичица цимета.  А за глазуру од чоколаде: 150 г чоколаде мин 52% какаа, 4 кашике уља, 1/2 шаке кандираног воћа. Шећер и воду ушпиновати да буде густо као за слатко. Додати самлевене смокве. Све мешати на рингли једно пола минута до минут па склонити. Додати орахе. Врело ставити на целофан па растањити да буде као тупа страна ножа. Исто тако урадити и са шљивама. И ту масу посебно растањити да буде баш танка као тупа страна ножа. Одмах ставити преко слоја са шљивама слој са смоквама. Увити у ролат пажљиво и оставити да се охлади. Када се охлади прелијте глазуром од чоколаде и поспите кандираним воћем. Оставите преко ноћи. Уместо цимета можете ставити рум испробала сам и одлично је.
Посни колачи за Бадње вече- Светогорска салама од сувог воћа

А сада је на реду “бела бајадера са лешником“. Ово је један од оних рецепата које клинци просто обожавају. Зато сам ја сликала последња три парчета јер је нестало за час.

Састојци: 250 г маргарина,1 кесица бурбон ваниле, 200 г шећера, 400 г посног кекса, 300 г млевених лешника, 150 г чоколаде мин 52% какаа, 4 кашике уља.

У шерпу ставити воду,ванилу, шећер и маргарин да се отапају на средњој ватри. Када се све отопи и сједини склонити па оставити са стране. У већој вангли помешати млевене, печене лешнике и кекс млевени. Направите рупу у средини па сипајте врућу смесу од воде и маргарина. Полако од ивице ка унутра затрпавајте средину мешајући. Тако сједините масу. У ватростални калуп 35цм x 20цм ставите целофан, обложите га. Изручите врућу масу. Одмах поравнајте. Преко топле масе ставите глазуру од чоколаде. Отопите на пари чоколаду са уљем и то је глазура. Ставите на хладно место да се стегне. Одличан колач који можете да сечете по жељи. Код ове беле бајадере иде посна бела чоколада. Ја нисам искрено нашла добру посну белу па сам користила црну. Бајадера је врло издашна и одлична за Бадње вече. Може да траје и 15 дана без проблема.

А сада је на реду ''бела бајадера са лешником''. Ово је један од оних рецепата које клинци просто обожавају. Зато сам ја сликала последња три парчета јер је нестало за час. Састојци: 250 г маргарина,1 кесица бурбон ваниле, 200 г шећера, 400 г посног кекса, 300 г млевених лешника, 150 г чоколаде мин 52% какаа, 4 кашике уља. У шерпу ставити воду,ванилу, шећер и маргарин да се отапају на средњој ватри. Када се све отопи и сједини склонити па оставити са стране. У већој вангли помешати млевене, печене лешнике и кекс млевени. Направите рупу у средини па сипајте врућу смесу од воде и маргарина. Полако од ивице ка унутра затрпавајте средину мешајући. Тако сједините масу. У ватростални калуп 35цм x 20цм ставите целофан, обложите га. Изручите врућу масу. Одмах поравнајте. Преко топле масе ставите глазуру од чоколаде. Отопите на пари чоколаду са уљем и то је глазура. Ставите на хладно место да се стегне. Одличан колач који можете да сечете по жељи. Код ове беле бајадере иде посна бела чоколада. Ја нисам искрено нашла добру посну белу па сам користила црну. Бајадера је врло издашна и одлична за Бадње вече. Може да траје и 15 дана без проблема.
Посни колачи за Бадње вече – Бела бајадера

Да ли сте се запитали како изгледају “кикирики посне коцке“. Неко их назива и сникерс коцке мада се доста разликују. Када сам добила рецепт од рођаке искрено мислила сам да је колач онако обичнији. Боже како сам се прешла. Колач је толико добар да сам морала да направим још једну туру коју сам поклонила. Колач је вансеријски, без претеривања.

Састојци : 200 г млевеног кекса, 130 г кикирикија печеног несланог, 1 вршна кашичица кикирики путера, 120 г чоколаде мин 52% какаа, 125 г маргарина, 200 г шећера, 70 г печеног сланог кикирикија.

Кикирики самлети. Ставити у шерпу воду и шећер да проври један минут само да се шећер истопи. Додати маргарин, кикирики путер и чоколаду па мешати док се све не истопи и сједини. Померити са рингле па додати кекс и кикирики. Све добро сјединити. Маса ће да буде житија као качамак рецимо. Брзо се стеже. У ватростални плех 23 цм x 20цм ставите целофан па изручите масу са кикирикијем. На средњој ватри на пари отопити чоколаду са уљем. Том глазуром прелијте колач. Одозго поспите сецканим кикирикијем сланим. Оставите на хладном да се стегне. Требало би да преноћи пре сервирања. Сече се на коцке не на штангле.

Да ли сте се запитали како изгледају ''кикирики посне коцке''. Неко их назива и сникерс коцке мада се доста разликују. Када сам добила рецепт од рођаке искрено мислила сам да је колач онако обичнији. Боже како сам се прешла. Колач је толико добар да сам морала да направим још једну туру коју сам поклонила. Колач је вансеријски, без претеривања. Састојци : 200 г млевеног кекса, 130 г кикирикија печеног несланог, 1 вршна кашичица кикирики путера, 120 г чоколаде мин 52% какаа, 125 г маргарина, 200 г шећера, 70 г печеног сланог кикирикија. Кикирики самлети. Ставити у шерпу воду и шећер да проври један минут само да се шећер истопи. Додати маргарин, кикирики путер и чоколаду па мешати док се све не истопи и сједини. Померити са рингле па додати кекс и кикирики. Све добро сјединити. Маса ће да буде житија као качамак рецимо. Брзо се стеже. У ватростални плех 23 цм x 20цм ставите целофан па изручите масу са кикирикијем. На средњој ватри на пари отопити чоколаду са уљем. Том глазуром прелијте колач. Одозго поспите сецканим кикирикијем сланим. Оставите на хладном да се стегне. Требало би да преноћи пре сервирања. Сече се на коцке не на штангле.
Посни колачи за Бадње вече – кикирики коцке

Ово су морам вам признати они колачи који се одлично слажу уз вино. Рецепт назива “воћне труфле“ је код мене дошетао и долетео. Али буквално. Друг који је био на Светој Гори ми је донео рецепт као “воћни залогаји“ а рођака по повратку из Грчке као “воћне труфле“. Како год га назвали колач је предиван и има специфичан укус.

За бомбице је потребно: 50 г свежих урми, 50 г млевених бадема, 50 г сувих кајсија, 50 г сувих шљива, 1 кашика багремовог меда, 50 г сувих брусница, 30 г маргарина, 1/2 кашике џема од смокви, 100 г чоколаде за кување мин 52% какаа, 3 кашике уља.

Маргарин отопити на ватри скроз. Потребно је охладити га да буде топао, више млак. У мултипрактик ставите сво воће и све остале састојке. На крају ставите маргарин. Све добро иситните и сједините у мултипрактику. Сјединиће се као паста. Правите куглице величине лешника. Бомбице су мале буквално за залогај. Глазура од чоколаде отопите на пари чоколаду са уљем. Умачите сваку куглицу у чоколаду. На врх сваке куглице ставите кандирано цитрусно воће по коцкицу. Оставите преко ноћи на хладном месту да се стегне чоколада.

Ово су морам вам признати они колачи који се одлично слажу уз вино. Рецепт назива ''воћне труфле'' је код мене дошетао и долетео. Али буквално. Друг који је био на Светој Гори ми је донео рецепт као ''воћни залогаји'' а рођака по повратку из Грчке као ''воћне труфле''. Како год га назвали колач је предиван и има специфичан укус. За бомбице је потребно: 50 г свежих урми, 50 г млевених бадема, 50 г сувих кајсија, 50 г сувих шљива, 1 кашика багремовог меда, 50 г сувих брусница, 30 г маргарина, 1/2 кашике џема од смокви, 100 г чоколаде за кување мин 52% какаа, 3 кашике уља. Маргарин отопити на ватри скроз. Потребно је охладити га да буде топао, више млак. У мултипрактик ставите сво воће и све остале састојке. На крају ставите маргарин. Све добро иситните и сједините у мултипрактику. Сјединиће се као паста. Правите куглице величине лешника. Бомбице су мале буквално за залогај. Глазура од чоколаде отопите на пари чоколаду са уљем. Умачите сваку куглицу у чоколаду. На врх сваке куглице ставите кандирано цитрусно воће по коцкицу. Оставите преко ноћи на хладном месту да се стегне чоколада.
Посни колачи за Бадње вече – воћне труфле

Последњи колач на овом списку стварно предивних колача су бомбице од урми. Изузетно пре свега здрав колач. Рецепт тако леп да га можете правити и када није пост .

За ове јединствене бомбице потребно је: 250гр свежих урми,100гр млевених ораха, 100гр кокосовог брашна, 2 кашике багремовог меда, 70гр чоколаде мин 40% какаа, 30гр чоколаде.

Чоколаду изломите, ставите у блендер, додајте мед, орахе, кокос и на крају сецкане урме. Све добро сједините у једну масу као паста треба да буде. Да можете да правите куглице. Куглице правите за нијансу веће него лешник. Одозго капните мало растопљене чоколаде. Суше се на промаји 24 сата. Захваљујући мом Алекси и овај рецепт сам добила са Свете Горе. Шест предивних колача идеалних за Бадње вече. Испробајте, бићете одушевљени. На здравље и спасење пост драги моји!

П.С скокните до групе на ФБ ако желите да објавите ваше дивне рецепте. Биће нам задовољство.

Последњи колач на овом списку стварно предивних колача су бомбице од урми. Изузетно пре свега здрав колач. Рецепт тако леп да га можете правити и када није пост . За ове јединствене бомбице потребно је: 250гр свежих урми,100гр млевених ораха, 100гр кокосовог брашна, 2 кашике багремовог меда, 70гр чоколаде мин 40% какаа, 30гр чоколаде. Чоколаду изломите, ставите у блендер, додајте мед, орахе, кокос и на крају сецкане урме. Све добро сједините у једну масу као паста треба да буде. Да можете да правите куглице. Куглице правите за нијансу веће него лешник. Одозго капните мало растопљене чоколаде. Суше се на промаји 24 сата. Захваљујући мом Алекси и овај рецепт сам добила са Свете Горе.  Шест предивних колача идеалних за Бадње вече. Испробајте, бићете одушевљени. На здравље и спасење пост драги моји! П.С скокните до групе на ФБ ако желите да објавите ваше дивне рецепте. Биће нам задовољство.
Посни колачи за Бадње вече – урма куглице

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *