посни ручак на води
Васељенски рецепти,  Посно,  Што би ми рекли на кашику

Посни ручак на води

Данас је почео Велики пост. Нека је свима на здравље и спасење. Kао што вероватно сви знате прва и последња недеља су увек на води. Такође за оне који посте цео пост на води су среда и петак током целог поста, а риба се једе само два пута. На Благовести и Цвети. И што би свети Оци рекли:“ каква нам је корист од одрицања у храни када нам је језик поган и мисли рђаве“.

Сећам се моје другарице која је славила Преподобног Василија исповедника и увек имала феноменалне рецепте на води. Тако сам ја решила да вас обрадујем рецептима посним на води али лаким за спремање.

Ово је један од тих рецепата врло лаких за спремање. Мере су за две особе па се равнајте према томе. Шаку сецканог парадајза ставите у шерпу, додајте шаку сецкане црвене и шаку сецкане зелене паприке. Додајте шаку грашка, шаку пиринча, један средњи кромпир исецкан. Посолите и побиберите по укусу. Додајте чен белог лука али цео не сецкан. То све прелијте литром воде. Додајте прстохват мирођије и прстохват мајчине душице. Све се кува док се не скувају грашак и пиринач. То је око 15 до 20 минута. На крају пазите да вода уври пола или две трећине (ако волите гушће) не више. Додајте кашичицу млевене зачинске паприке и 4 кашике белог пројног брашна. Кувајте уз непрестано мешање око 5 минута. Сипајте у пекач и ставите преко црни лук онако одвојен на листове.

Данас је почео Велики пост. Нека је свима на здравље и спасење. Kао што вероватно сви знате прва и последња недеља су увек на води. Такође за оне који посте цео пост на води су среда и петак током целог поста, а риба се једе само два пута. На Благовести и Цвети. И што би свети Оци рекли:'' каква нам је корист од одрицања у храни када нам је језик поган и мисли рђаве''. Сећам се моје другарице која је славила Преподобног Василија исповедника и увек имала феноменалне рецепте на води. Тако сам ја решила да вас обрадујем рецептима посним на води али лаким за спремање. Ово је један од тих рецепата врло лаких за спремање. Мере су за две особе па се равнајте према томе. Шаку сецканог парадајза ставите у шерпу, додајте шаку сецкане црвене и шаку сецкане зелене паприке. Додајте шаку грашка, шаку пиринча, један средњи кромпир исецкан. Посолите и побиберите по укусу. Додајте чен белог лука али цео не сецкан. То све прелијте литром воде. Додајте прстохват мирођије и прстохват мајчине душице. Све се кува док се не скувају грашак и пиринач. То је око 15 до 20 минута. На крају пазите да вода уври пола или две трећине (ако волите гушће) не више. Додајте кашичицу млевене зачинске паприке и 4 кашике белог пројног брашна. Кувајте уз непрестано мешање око 5 минута. Сипајте у пекач и ставите преко црни лук онако одвојен на листове.
посни ручак на води

Ја имам пекаче за једну порцију а ви можете и у ђувеч мали. Пече се на 200 степени док црни лук не крене да добија браон боју. То је рецоимо петнаестак минута. Сами проверавате рерну. И то је то. Ништа компликовано а преукусно.

Ја имам пекаче за једну порцију а ви можете и у ђувеч мали. Пече се на 200 степени док црни лук не крене да добија браон боју. То је рецоимо петнаестак минута. Сами проверавате рерну. И то је то. Ништа компликовано а преукусно.
посни ручак на води

На здравље вам било!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content