Потаж од шаргарепе
Мали савети распеваног кувара,  Што би ми рекли на кашику

Потаж од шаргарепе мало замајан али…

Кренули смо са кувањем разних потажа, чорби, супа. Кренуло је и младо поврће па је штета не искористити га за разне супице и чорбице. Почињемо са потажем од шаргарепе.

Ово је један од оних феноменалних рецепата који задовољавају сва ваша чула. Мера је за 4 порције. Потаж се сервира да се не напуни тањир. За пун тањир онда 3 порције.

Ако нисте знали поврће које расте под земљом као што је кромпир, шаргарепа, цвекла и слично иде у хладну воду на почетку спремања, а поврће које расте над земљом као што је пасуљ, грашак, кукуруз, спанаћ иду у кипућу воду.

Па тако шаргарепа иде у хладну воду и за овај потаж. 500гр чишћене шаргарепе исечене на комаде се стави у литар хладне воде. Не додаје се ни соли ни бибера. Та шаргарепа се скува али водите рачуна да вам не уври много воде рецимо једна трећина. Када се шаргарепа скува извадите је а ону воду сачувајте.

Кренули смо са кувањем разних потажа, чорби, супа. Кренуло је и младо поврће па је штета не искористити га за разне супице и чорбице. Почињемо са потажем од шаргарепе. Ово је један од оних феноменалних рецепата који задовољавају сва ваша чула. Мера је за 4 порције. Потаж се сервира да се не напуни тањир. За пун тањир онда 3 порције. Ако нисте знали поврће које расте под земљом као што је кромпир, шаргарепа, цвекла и слично иде у хладну воду на почетку спремања, а поврће које расте над земљом као што је пасуљ, грашак, кукуруз, спанаћ иду у кипућу воду. Па тако шаргарепа иде у хладну воду и за овај потаж. 500гр чишћене шаргарепе исечене на комаде се стави у литар хладне воде. Не додаје се ни соли ни бибера. Та шаргарепа се скува али водите рачуна да вам не уври много воде рецимо једна трећина. Када се шаргарепа скува извадите је а ону воду сачувајте. Испасирајте шаргарепу. Узмите коцку пилећег бујона или ако правите домаћу ''коцку'' ставите једну у воду у којој се кувала шаргарепа. У другу шерпу ставите две кашике уља и једну кашичицу оштрог једну обичног брашна. Благо пропржите брашно да не потамни него да само добије светло златну боју. У то додајте шаргарепу и на тишој ватри уз стално мешање пропржите шаргарепу једно 5 до 7 минута. Ону воду са коцком ставите да проври па кад проври полако сипајте у шаргарепу константно мешајући. Када се сједини додајте бибера једну кашичицу. Одвадите рецимо две кутлаче потажа у неку посуду да се прохлади. Помешајте једно жуманце (никако цело јаје) са две кашике киселе павлаке. Додајте полако оно мало потажа што се прохладило. Када све сједините полако буквално да вам цурка додајете у преостали врели потаж уз константно мешање. Да се не би направили дроњци од јаја. Када се све сједини вратите на ринглу и на тишој ватри уз константно мешање кувајте 7 минута. По укусу додајте соли мада није потребно ако коцку користите. Овај потаж је одличан и јако хладан. И ако вам случајно остане (не верујем) када подгревате не сме да проври. Морала сам мало да детаљишем због оних који не знају да скувају јер није потаж само скувати поврће па у блендер и крај. Има ту мало компликованијих. Овде такође можете користити пилеће месо. Једно пилеће крилце када се скува у пола литре воде је одличан бујон. Па ето мало идеје не шкоди. Пријатно!
Потаж од шаргарепе

Испасирајте шаргарепу. Узмите коцку пилећег бујона или ако правите домаћу “коцку“ ставите једну у воду у којој се кувала шаргарепа. У другу шерпу ставите две кашике уља и једну кашичицу оштрог једну обичног брашна. Благо пропржите брашно да не потамни него да само добије светло златну боју. У то додајте шаргарепу и на тишој ватри уз стално мешање пропржите шаргарепу једно 5 до 7 минута.

Ону воду са коцком ставите да проври па кад проври полако сипајте у шаргарепу константно мешајући. Када се сједини додајте бибера једну кашичицу. Одвадите рецимо две кутлаче потажа у неку посуду да се прохлади.

Помешајте једно жуманце (никако цело јаје) са две кашике киселе павлаке. Додајте полако оно мало потажа што се прохладило. Када све сједините полако буквално да вам цурка додајете у преостали врели потаж уз константно мешање. Да се не би направили дроњци од јаја. Када се све сједини вратите на ринглу и на тишој ватри уз константно мешање кувајте 7 минута. По укусу додајте соли мада није потребно ако коцку користите.

Овај потаж је одличан и јако хладан. И ако вам случајно остане (не верујем) када подгревате не сме да проври. Морала сам мало да детаљишем због оних који не знају да скувају јер није потаж само скувати поврће па у блендер и крај. Има ту мало компликованијих. Овде такође можете користити пилеће месо. Једно пилеће крилце када се скува у пола литре воде је одличан бујон. Па ето мало идеје не шкоди. Пријатно уз потаж од шаргарепе!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content