Празнични куглоф за +18
Распевани колачи

Празнични куглоф за +18

Драги моји распевани пријатељи. Срећна вам Нова Година. Да сте ми живи и здрави, да вас срећа прати, да имате пуно љубави…а остало ма има да се купи код Кинеза.

И ја сам решила да направим један празнични куглоф. Празнични куглоф за +18. То је оно знате када има алкохола у себи и када је само за одрасле. Зато је +18. Раније сам ја знала да спремим овај куглоф на поклон пријатељима, и искрено било ми је задовољство јер сам знала да нећу да се обрукам. Данас свашта нешто спремам па сам га некако неправедно запоставила.

Спрема се врло лако без употребе миксера. Састојци су доступни па и ту не би требало да буде проблема. 3 већа јајета, 1 шоља од кафе шећера (она већа црвена од 2дл), 1 шоља јогурта, пола шоље ратопљеног путера, кесица ванилин шећера, сок од пола лимуна, две кашике ликера од кајсије или кајсијеваче, две и по шоље меког брашна тип 400, кесица прашка за пециво, 2 шаке сецканих ораха или бадема, кајсије из ликера од кајсије или ако немате онда потопите у кајсијевачу свеже или суве на пола сата. За глазуру 70гр прах шећера, 2 кашичице воде, кашичица млека, кашичица лимуновог сока.

Јаја умутите жицом само колико да се сједине беланац и жуманац. Уопште не треба пуно.

Драги моји распевани пријатељи. Срећна вам Нова Година. Да сте ми живи и здрави, да вас срећа прати, да имате пуно љубави...а остало ма има да се купи код Кинеза.Јаја умутите жицом само колико да се сједине беланац и жуманац. Уопште не треба пуно. И ја сам решила да направим један празнични куглоф. Празнични куглоф за +18. То је оно знате када има алкохола у себи и када је само за одрасле. Зато је +18.  Раније сам ја знала да спремим овај куглоф на поклон пријатељима, и искрено било ми је задовољство јер сам знала да нећу да се обрукам. Данас свашта нешто спремам па сам га некако неправедно запоставила. Спрема се врло лако без употребе миксера. Састојци су доступни па и ту не би требало да буде проблема. 3 већа јајета, 1 шоља од кафе шећера (она већа црвена од 2дл), 1 шоља јогурта, пола шоље ратопљеног путера, кесица ванилин шећера, сок од пола лимуна, две кашике ликера од кајсије или кајсијеваче, две и по шоље меког брашна тип 400, кесица прашка за пециво, 2 шаке сецканих ораха или бадема, кајсије из ликера од кајсије или ако немате онда потопите у кајсијевачу свеже или суве на пола сата. За глазуру 70гр прах шећера, 2 кашичице воде, кашичица млека, кашичица лимуновог сока.
Празнични куглоф за +18

Додајте шећер и буквално само сједините, без неког претераног мешања. Рећићу вам после и зашто.

Додајте шећер и буквално само сједините, без неког претераног мешања. Рећићу вам после и зашто.
Празнични куглоф за +18

Полако додајте путер, ванилин шећер и сок од лимуна. На крају додајте брашно и прашак за пециво. Брашно, шоље да буду ајде да кажем вршније. И сад то лепо сједините. Тесто је добро када жицом направите неку шару или осмицу на пример и док избројите до 10 она се не разлије. Тада је тесто одлично и не треба додавати брашна.

Полако додајте путер, ванилин шећер и сок од лимуна. На крају додајте брашно и прашак за пециво. Брашно,  шоље да буду ајде да кажем вршније. И сад то лепо сједините. Тесто је добро када жицом направите неку шару или осмицу на пример и док изброите до 10 она се не разлије. Тада је тесто одлично и не треба додавати брашна.
Празнични куглоф за +18

Сипајте у калуп две трећине теста. Поспите преко теста орахе.

Сипајте у калуп за куглоф две трећине теста. Сипајте свуда у круг две шаке сецканих ораха.
Празнични куглоф за +18

Преко ораха ставите кајсије. Е сад, што се тиче кајсија ја имам увек кајсије из мог ликера од кајсије. А ви ако немате потопите или суве или свеже кајсије (може из замрзивача) у ракију од кајсије или ликер од кајсије.

Преко ораха ставите кајсије. Е сад, што се тиче кајсија ја имам увек кајсије из кајсијеваче. А ви ако немате потопите или суве или свеже кајсије (може из замрзивача) у ракију од кајсије или ликер од кајсије. Овде се налази ликер од кајсије који ја правим па погледајте.
Празнични куглоф за +18

Преосталу трећину теста равномерно ставите преко кајсија. Тако оставите пет минута да “одмори“.

Преосталу трећину теста равномерно ставите преко кајсија. Тако оставите пет минута.Што се тиче подмазивања самог калупа за куглоф то све зависи да ли се лепи или не. Ја свој подмазујем путером и поспем мало гризом

Пече се на 180 степени око 30 минута. Оно што је битно. Обавезно ставити малу посуду са водом у рерну, на дно рерне, током печења. Због додатне влаге која је неопходна. И ту долази оно да се не меша пуно шећер са јајима. Током печења шећер ће се постепено топити и заједно са влагом дати прелепу текстуру теста. Што се тиче подмазивања калупа зависи да ли се лепи или не. Ја свој подмазујем путером и поспем мало гризом.

Пече се на 180 степени око 30 минута. Оно што је битно. Обавезно ставити малу посуду са водом у рерну на дно рерне током печења. Због додатне влаге која је неопходна.
Празнични куглоф за +18

Печен куглоф одмах окрените да тесто буде доле а калуп одозго, ставите на решетку, и калуп прекрите мокром крпом. Тако оставите да се потпуно охлади.

Печен куглоф одмах окрените, ставите на решетку, и калуп прекрите мокром крпом.  Тако оставите да се потпуно охлади.
Празнични куглоф за +18

Извадите куглоф из калупа. Направите белу лед глазуру. Или неко је зове шећерна лед глазура. Ја не стављам пуно јер је јака и слатка а ви слободно можете да дуплирате меру. Узмите 70гр прах шећера па просејте у ватростални суд јер ћете кувати на пари. Додајте кашичицу млека, кашичицу лимуна и три кашичице воде. Све помешајте па кад вам вода из суда испод проври смањите и уз непрестано мешање кувајте око 5 минута. Док се маса мало згусне. Одмах прелите врелу преко хладног куглофа јер се глазура јако брзо стеже. Оставите још да се потпуно охлади глазура десетак до 15 минута пре сервирања.

Извадите куглоф из калупа. Направите белу лед глазуру. Или неко је зове шећерна лед глазура. Ја не стављам пуно јер је јака и слатка а ви слободно можете да дуплирате меру. Узмите 70гр прах шећера па просејте у ватростални суд јер ћете кувати на пари. Додајте кашичицу млека, кашичицу лимуна и три кашичице воде. Све помешајте па кад вам вода из суда испод проври смањите и уз непрестано мешање кувајте око 5 минута. Док се маса мало згусне. Одмах прелите врелу преко хладног куглофа јер се глазура јако брзо стеже. Оставите још да се потпуно охлади глазура десетак до 15 минута пре сервирања. Одозго можете посути сецкане кандиране корице лимуна и поморанџе или неко друго кандирано воће. Може да стоји свеж и недељу дана па је одличан за поклоне.  Пријатни празници драги моји!

Одозго можете посути сецкане кандиране корице лимуна и поморанџе или неко друго кандирано воће. Може да стоји свеж и недељу дана па је одличан за поклоне. Пријатни празници драги моји!

Одозго можете посути сецкане кандиране корице лимуна и поморанџе или неко друго кандирано воће. Може да стоји свеж и недељу дана па је одличан за поклоне.  Пријатни празници драги моји!
Празнични куглоф за +18

П.С Ако желите да се дружимо и размењујемо идеје моја група на ФБ пружа невероватне могућности. Да ви поставите ваше кулинарске мајсторије и поделите их са нама. 🙂

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *