манастирски посни пребранац
Посно

Манастирски посни пребранац (грчки пасуљ)

Ево једног предивног рецепта за манастирски посни пребранац на води који ћете сигурна сам заволети.

Пасуљ је иначе донет на Балкан у 17. веку из Италије и како се ширио тако су се све више откривале његове храњиве вредности. Па је тако почетком осамнаестог века један монах писао како је јело од 50 зрна пасуља довољно да се прегура дан у пољу. И из тих списа разноразних рецепата појавио се и овај који је мати Евдокија из Грчке пренела у Србију негде почетком 19. века.

Касније се тај рецепт раширио не само по манастирима него и у време великих постова спремало се по кафанама. И тада као и сада звао се “манастирски посни пребранац на води“ или “грчки пасуљ“. Рецептура се уопште није променила јер што мењати нешто што је одлично. Ја сам рецепт добила од другарице чија је тетка монахиња у Грчкој и они га врло радо спремају.

Од састојака је потребно за две особе : 300гр пасуља, 2 кашичице соли, кашика алеве паприке, 10гр бибера у зрну, 3 листа свеже нане, већа главица црног лука, 2 чена белог лука, љута паприка. Једна мала напомена: по особи иде 150гр пасуља и једна кашичица соли па се равнајте тако. Узмите пасуљ па га потопите вече пре у литар хладне воде. Сутрадан ту воду исипајте па налијте 2л воде у пасуљ. Додајте бибер, црни лук који сте на пола исекли, соли. Ставите на јаку ватру па кад проври додајте нану. Кувајте на јакој ватри 10 минута уз мешање. Пазите да не загори. Сипајте пасуљ у пекач, добро налијте водом у којој се кувао пасуљ, додајте целе ченове белог лука и алеву паприку. Све измешајте. Воде слободно доста налијте, скоро до врха. Ставите паприку, па у рерну на 180 степени 15 минута.

Ево једног предивног рецепта за посни пребранац на води који ћете сигурна сам заволети. Пасуљ је иначе донет на Балкан у 17. веку из Италије и како се ширио тако су се све више откривале његове храњиве вредности. Па је тако почетком осамнаестог века један монах писао како је јело од 50 зрна пасуља довољно да се прегура дан у пољу. И из тих списа разноразних рецепата појавио се и овај који је мати Евдокија из Грчке пренела у Србију негде почетком 19. века. Касније се тај рецепт раширио не само по манастирима него и у време великих постова спремало се по кафанама. И тада као и сада звао се ''манастирски посни пребранац на води''. Рецептура се уопште није променила јер што мењати нешто што је одлично.  Ја сам рецепт добила од другарице чија је тетка монахиња у Грчкој и они га врло радо спремају. Од састојака је потребно за две особе : 300гр пасуља, 2 кашичице соли, кашика алеве паприке, 10гр бибера у зрну, 3 листа свеже нане, већа главица црног лука, 2 чена белог лука, љута паприка. Једна мала напомена: по особи иде 150гр пасуља и једна кашичица соли па се равнајте тако. Узмите пасуљ па га потопите вече пре у литар хладне воде. Сутрадан ту воду исипајте па налијте 2л воде у пасуљ. Додајте бибер, црни лук који сте на пола исекли, соли. Ставите на јаку ватру па кад проври додајте нану. Кувајте на јакој ватри 10 минута уз мешање. Пазите да не загори. Сипајте пасуљ у пекач, добро налијте водом у којој се кувао пасуљ, додајте целе ченове белог лука и алеву паприку. Све измешајте. Воде слободно доста налијте, скоро до врха. Ставите паприку, па у рерну на 180 степени 15 минута. Проверите да ли имате довољно воде јер не сме да буде сув па појачајте на 200 степени. Тако да се пече 20 до 25 минута уз надгледање да ли има воде јер треба да буде софтан. Он ће у рерни лепо да крчка. Када се направи корица одозго онда је готов. Врло једноставан пребранац а невероватно укусан. Пријатно драги моји.
Манастирски посни пребранац

Проверите да ли имате довољно воде јер не сме да буде сув па појачајте на 200 степени. Тако да се пече 20 до 25 минута уз надгледање да ли има воде јер треба да буде софтан. Он ће у рерни лепо да крчка. Када се направи корица одозго онда је готов. Врло једноставан пребранац а невероватно укусан. Идеалан је за пост на води. На здравље и спасење!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *