Предивна пита са трешњама
Распевани колачи

Предивна пита са трешњама

Колеге блогери ће се сложити да су они кратки рекламни клипови од неколико секунди са рецептима врло иритирајући. Уопште не показују рецепт него само неке делиће. За нас искусне, није проблем али за неискусне… Због тога поједини рецепти имају негативну причу. Крене од једног неискусног блогера до другог и створи се потпуно искривљена слика.

Тако је исто било са овим рецептом. Од једног клипа, више рекламе за одређен производ, створила се слика јако лошег рецепта. Преко стотину коментара о баченом материјалу. Буквално баченом. Одгледала сам клип неколико пута и прочитала све могуће коментаре. У глави сам склопила рецепт како би рецимо требало да буде. Написала на папиру намернице које ћу користити.

Ово је веома битно. Ако се водимо “из главе“, “запамтићу“, од тога нема ништа. Увек се нешто заборави. Заборавила сам да напоменем производ из рекламе су они округли и овални калупи од белог лима различитих димензија за торте на спрат. После ћу да објасним зашто је то битно.

Колеге блогери ће да се сложе да су они кратки рекламни клипови од неколико секунди врло иритирајући. Уопште не показују рецепт него само неке делиће. За нас искусне, није проблем али за неискусне... Због тога поједини рецепти имају негативну причу. Крене од једног неискусног блогера до другог и створи се потпуно искривљена слика. Тако је исто било са овим рецептом. Од једног клипа више рекламе за одређен производ створила се слика јако лошег рецепта. Преко стотину коментара о баченом материјалу. Буквално баченом. Одгледала сам клип неколико пута и кренула да читам коментаре. У глави сам склопила рецепт како би рецимо требало да буде. Написала на папиру намернице које ћу користити. Ово је веома битно. Ако се водимо ''из главе'', ''запамтићу'', од тога нема ништа. Увек се нешто заборави. Заборавила сам да напоменем производ из рекламе су они округли и овални калупи од белог лима различитих димензија за торте на спрат. После ћу да објасним зашто је то битно. Елем, трешње сам прво очистила. Одвојила сам четири танке коре за питу јер су ово појединачни пужеви ( не знам како другачије сликовито да објасним). На клипу су коре умакали у неку врсту теста ретког. Испробала сам и није успело. Одмах су се коре распале а морају да се рашире скроз. Једино што ми је било логично је да премазујем обе стране коре. Тако сам и урадила. Тесто: Умутити чврсто једно беланце са прстохватом соли. Додати пола чаше шећера и даље мутити. Смањити на најслабију брзину па додати мало више од пола чаше неутралне течне павлаке (обавезно млечна) и око 30мл уља коштица грожђа. Ја сам сипала мало мање од пола чаше па рецимо да је толико. Равна кашичица прашка за пециво и пола чаше пшеничног гриза. Све добро сјединити. Тек на крају се додаје пола кесице бурбон ваниле или пола шипке ваниле. Тесто је онако мало гушће него за палачинке.
Предивна пита са трешњама

Елем, трешње сам прво очистила. Одвојила сам четири танке коре за питу јер су ово појединачни пужеви ( не знам како другачије сликовито да објасним). На клипу су коре умакали у неку врсту теста ретког. Испробала сам и није успело. Одмах су се коре распале а морају да се рашире скроз. Једино што ми је било логично је да премазујем обе стране коре. Тако сам и урадила.

Тесто: Умутити чврсто једно беланце са прстохватом соли. Додати пола чаше шећера и даље мутити. Смањити на најслабију брзину па додати мало више од пола чаше неутралне течне павлаке (обавезно млечна) и око 30мл уља коштица грожђа. Ја сам сипала мало мање од пола чаше па рецимо да је толико. Равна кашичица прашка за пециво и пола чаше пшеничног гриза. Све добро сјединити. Тек на крају се додаје пола кесице бурбон ваниле или пола шипке ваниле. Тесто је онако мало гушће него за палачинке.

Зашто нисам спремила тесто за све коре одједанпут? Неке коре упијају више и брже тесто. Да не би остајало теста правила сам једно по једно и била ми је довољна дупла мера. Али зато мојој другарици од 3 јајета. Зато кажем да не би бацили. А и величина јаја. Мени су била велика. Прво премажите једну страну коре (4 кашике теста), па окрените пажљиво да се кора не поцепа па премажите. Ставите на крај по ширини око три шаке трешања.

Зашто нисам спремила тесто за све коре одједанпут? Неке коре упијају више и брже тесто. Да не би остајало теста правила сам једно по једно и била ми је довољна дупла мера. Али зато мојој другарици од 3 јајета. Зато кажем да не би бацили. Прво премажите једну страну коре (4 кашике теста), па окрените пажљиво да се кора не поцепа па премажите. Ставите на крај по ширини око три шаке трешања.
Предивна пита са трешњама

Прво савите странице мало да не би испадале трешње, па увите у ролат. Онда пажљиво (доста је дебео ролат) савијте у пужа. Пазите да се не поцепа. Чачкалицом спојите. Тако урадите са сваком кором. Трешања сам имала око 400 грама. Мада сам све мерила шакама.

Прво савите странице мало да не би испадале трешње, па увите у ролат. Онда пажљиво (доста је дебео ролат) савијте у пужа. Пазите да се не поцепа. Чачкалицом спојите. Тако урадите са сваком кором. Трешања сам имала око 400 грама. Мада сам све мерила шакама.
Предивна пита са трешњама

У клипу су сваког пужа посебно ставили у мали калуп. Ја нисам имала калупе па сам ставила у плех од рерне. Одозго се стави још по две кашике теста. Да је било у калупу не би се спљоштило, као мени. Али искрено мени је овако много леп облик. Тотално непланирано онако уметнички.

У клипу су сваког пужа посебно ставили у мали калуп. Ја нисам имала калупе па сам ставила у плех од рерне. Одозго се стави још по две кашике теста. Да је било у калупу не би се спљоштило, као мени. Али искрено мени је овако много леп облик. Тотално непланирано онако уметнички.
Предивна пита са трешњама

И могу вам рећи да је пита савршенство. Топи се у устима. Трешње дају благу киселост а само тесто ммммм….мекано и пенасто као душа. Одозго прах шећер само и потпуно је довољно. Мислила сам се за белу чоколаду и листиће бадема али верујте било би превише. Пробаћу са кајсијама, баш ме занима како ли ће бити. Другарица је пробала са јагодама није било ништа нарочито. Пробаћу ја и у калупима да видим како је.

И могу вам рећи да је пита савршенство. Топи се у устима. Трешње дају благу киселост а само тесто ммммм....мекано и пенасто као душа. Одозго прах шећер само и потпуно је довољно. Мислила сам се за белу чоколаду и листиће бадема али верујте било би превише.  Пробаћу са кајсијама, баш ме занима како ли ће бити. Другарица је пробала са јагодама није било ништа нарочито. Пробаћу ја и у калупима да видим како је. Пријатно драги моји и да не будем досадна скокните до инстаграма ситно бројимо до почетка наградне игре :)
Предивна пита са трешњама

Пријатно драги моји и да не будем досадна скокните до инстаграма ситно бројимо до почетка наградне игре 🙂

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *