идеалне за доручак, одличне за уз пиво
Теста и пите

Пројанице са кикирикијем

Разлика између проје и пројанице је у томе што се проја прави искључиво од кукурузног брашна, док се пројаница прави са додатком пшеничног брашна. У пројаницу иду и разни додаци типа сир, месо, поврће.  Милион разних рецепата има на тему пројаница и сви су они слични. Ту и тамо се нешто од основних састојака дода или одузме. Пројанице су много мекше и углавном буду самостално јело уз додатак на пример киселог млека или јогурта.  Проја, пак , се углавном  служи уз јела од купуса или уз предјело.

Елем, добила ја на поклон за рођендан од моје другарице силиконски калуп за пројанице и мафине у облику срца. Дотле сам користила оне класичне. И наравно уследила је прича  мојих пријатеља о штетности силиконских калупа, о кинеском квалитету и свашта још. Ја једино што сам приметила је да ови садашњи калупи немају везе са овим од пре десетак година. Мој има 12 година и невероватан је. Свима га редом позајмљујем.  А ови који се продају по кинеским радњама данас, су много танки, врло брзо се похабају и попримају мирис.

Ово је једна од варијанти пројаница идеална када вам је у гостима веће друштво. И да додам да је одличан ортак са пивом  🙂 Потребно је: 2 шоље брашна , 2 шоље белог пројног брашна , 1 шоља млека,  2 шоље уља,  5 мањих или 4 већа јајета,  кесица прашка за пециво,  2 кашичице соли,  шоља ситног сира за пите,  пола шоље сецканог кикирикија,  пола шоље киселе воде, 1 шоља јогурта мин 2,8%,  сусам за посипање

Изузетно укусне пројанице са кикирикијем

Промешати брашно, кукурузно брашно, прашак за пециво и со. Додати млеко, јогурт, уље, умућена јаја,сир и кикирики. Све добро промешати и оставити 3 минута да мало набубри. Постепено додавати уз мешање киселу воду. Тесто треба да вам буде житко. Сипите у калупе и пеците око 20 мин на 200степени. Могу без проблема да стоје и два три дана.  ПРИЈАТНО!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *