Пуњене паприке
Мастер клас из кулинарства,  Што би ми рекли на кашику

Пуњене паприке

Не знам да ли постоји неко ко не воли пуњене паприке. Ја мислим да постоје два типа људи, једни поједу целу пуњену паприку а други паприку склоне на крај тањира и поједу само фил под изговором да им смета желуцу. И ово је једно од оних јела које можемо да кажемо да смо “куснули на кашику“. Па поштено, право кувано јело. Е сад, свако прави на свој начин паприку. Ја сам се потрудила да не филозофирам превише. Објаснићу како се прави пуњена паприка на најпростији начин. Серијом оваквих рецепата покушаћу да вас убедим да кување није баук и да свако може да кува, само је питање жеље.

И волела бих да ми напишете у коментарима оно чувено “код моје баке, маме, тетке се кувало на овај или онај начин“. Да видимо где су разлике.

На слици видите једну справицу. Е та справица на пијаци кошта око 50 динара и служи да се очисти паприка од петељке и семенки. Одлична ствар. Додуше има и она магична са потписом модног креатора, али верујте ова боље чисти и кошта само 50 динара.  😉

Ја сам имала 20 паприка и пола килограма меса. То ми је напунило већу шерпу и ако се све не поједе ја скувано замрзнем па само извадим по потреби.

 

Потребно вам је пола килограма меса млевеног, 20 средњих паприка, соли бибера, лук једна већа главица, парадајз један, шоља пиринча, алева паприка, кромпир.

Елем, као што сам већ рекла справица је одрадила свој део и паприке су очишћене. Обавезно их оплакните због заосталих семенки унутар паприке.

Очистите паприке од семенки.

За ову количину вам је довољна једна већа главица црног лука. Не морате да је баш уситните много јер се смањи током динстања. Лук прво пропржите на мало уља па потом додајте пола чаше воде и динстајте. Лук је готов када омекша. Суд у коме динстате треба да буде дубљи због меса и касније пиринча.

Лук исецкајте и продинстајте на уљу.
Пуњене паприке

Додајте млевено месо. Ја искрено увек волим да је мешано пола свињско пола јунеће, али то је ствар укуса. Додајте и пола чаше воде.

Додајте чашу воде и млевено месо.
Пуњене паприке

Динстајте месо једно десетак минута па додајте соли, бибера по укусу и додајте кашику млевене слатке зачинске паприке. Да не би много филозофирали овде се ставља вегета. Професионални кувари је не воле, поборници здраве хране је не воле, нутриционисти је не воле а гарант је сви стављају. Ко воли нека стави.

Мало продинстајте месо па додајте соли бибера и алеве паприке

Додајте пиринач ону једну већу шољу од кафе али не пуну него две трећине отприлике. Ја сам тренутно код куће имала дугачки пиринач који сам добила па да искористим, а иначе користим онај округли кочански. И наравно овде је дозвољена полемика звана “интегрални пиринач“.  🙂  Додајте пуну чашу воде и динстајте једно 5 минута уз непрестано мешање.

Додајте шољу пиринча
Пуњене паприке

Склоните са рингле и оставите да одстоји и упије пиринач сву течност. То је око 10 минута. Знам многе који посебно обаре пиринач па додају. Ја не, јер овако пиринач упије све сокове и масноћу из меса и буде укусније.

Динстајте једно пет минута уз додатак воде око једна чаша. Оставите да упије пиринач воду.
Пуњене паприке

Паприку пуните кашичицом две трећине да је пуна јер ће још пиринач да набубри па да вам паприке не пукну.

Паприке пуните филом 2/3

Исеците парадајз на комаде.

Исеците парадајз на коцке

Сваким комадом затворите паприку.

Затварајте их парадајзом комадима
Пуњене паприке

У недостатку парадајза затварамо кромпиром. И чак је можда мало и лепше са кромпиром, бар мени.

А може и кромпиром
Пуњене паприке

Сипајте мало уља на дно шерпе и ређајте паприку. Неко паприку ређа усправно ја не јер немам толико дубоку шерпу.

Ређајте у науљену шерпу

Овде ми таман стане у два реда. А шерпа је од 5 литара. Ту сам поред додала преостали кромпир и парадајз. Слободно ставите мало више кромпира много је леп када се скува заједно.

Одозго ставите други ред паприка
Пуњене паприке

Ако вам је преостало фила сипите га поред. Мени увек остану кашика две.

Ако вам је остало мало фила слободно сипите преко, као и мало парадајза и кромпира.

Налијте воде да огрезне. И одаћу вам једну малу тајну. Ја сипам воду у суд где ми се фил динстао, мало промућкам и исипам у шерпу да сперем све оне дивне сокове и зачине што су преостали.

Налијте паприке да огрезну.
Пуњене паприке

Ставите на најјачу ватру док не проври. Кад проври смањитена средњу и тако кувајте једно 40 минута.

Кувајте у поклопљеном суду око 40 минута

 

Поклопите шерпу обавезно. И да знате да ће паприке отпустити воду. Мада, проверавајте за сваки случај да не загоре. И то је то. Наравно варијанте постоје ко воли љуто да дода. Оно што сам ја научила од мудријих од мене, је једно правило кога се ја придржавам. Паприке са месом (мрсне) су софтане и не стављате их у рерну да се запеку док оне без меса (посне) обавезно иду у рерну да се запеку. Отклопите и угасите ринглу. Нека се тишка још 10 минута

И не знам да ли се неко од вас сећа оних хотелских ручкова где се паприке увек служе са кромпир пиреом. Чак и онај готов пире волим. Па прелијете преко мало сафт. И прсте да полижеш.  Па пријатно!!!

П.С. за дезерт топла препорука париска рапсодија.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *