кува се са млеком и путером
Што би ми рекли на кашику

Путер чорба од карфиола

Свуда по свету имам пријатеље.  Лепота хорског певања се огледа и у склапању пријатељстава за цео живот.  У доста хорова певам или сам певала а и певаћу ако Бог да :). Рецепт сам добила баш  од особе из мог клуба пријатеља за цео живот. Гостујући код моје Маце диригентице из Тополе, она је за ручак сервирала ову чорбу. Али када сам јој тражила рецепт било је : “Па карфиол, млеко, соли, мало путера и све то отприлике. Појма немам колико сам ставила, ја то све отприлике.“ Запишем ја то њено “отприлике“ дођем кући и разрадим тему. Схватим да ми је из прве успело, запишем и од тада га не мењам.  Маријаааа пуно хвала на рецепту.  🙂

Потребна вам је главица карфиола од око 1 кг отприлике.

Главицу разломите на ситне цветове и ставите у шерпу од 3л.

Налијте водом скоро да огрезне. Додајте једну кашичицу соли.

Ставите на шпорет и од момента када проври кувајте 10 минута.

Полако додајте 4дл млека. 1дл оставите за касније.

Додајте 40гр путера.

Додајте и кашичицу зачина, бибер и соли по укусу. Со додајте поново тек када је чорба готова јер ћете тада осетити прави баланс укуса.

Пустите да вам ври на средњој ватри још 15 минута уз повремено мешање.

Узмите једно цело јаје и умутите га добро виљушком. Додајте онај децилитар млека.

Полако сипајте уз брзо мешање у чорбу.

И чорба је готова!!! Мали савет великог мајстора кухиње: Ако је хладну подгевате никако да вам проври јер ће у том случају да вам се створе такозвани дроњци од јаја. Само подгрејте до кључања. ПРИЈАТНО ВАМ БИЛО!!!

 

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *