посне гранцле или ванилице Од ове количине баш пуно испадне
Васељенски рецепти,  Посно,  Распевани колачи

Распеване ванилице (посне ванилице једног алта)

Њихово величанство ГРАНЦЛЕ илити ВАНИЛИЦЕ. Колач код кога изглед баш и није толико битан колико је битно да се топи у устима. Еее да, свака куварица зна  ГРАНЦЛЕ морају да буду прхке и да се топе у устима. Врло захвалан колач из много разлога, прво толико много испадне од једне туре да сте буквално обезбеђени наредних десет дана колачима. Минимум. А као друго одмарате од свакодневице док спајате ту гомилу половина. Негде сам прочитала да је проглашен најбољим ситним колачем на свету. Ако, и треба,  јер то и заслужује.

Постоје посна и мрсна варијанта. Мрсна варијанта никако не иде без масти! Осим у екстремним случајевима када мора путер. Али маст је маст. Елем, морам мало да вам појасним зашто су моје ванилице баш РАСПЕВАНЕ. Пре неколико година, будем ја замољена од стране једне диригентице да умесим нешто за послужење после пробе. Био је петак, постило се и ја се сетим мог рецепта за посне ванилице. Врло једноставан рецепт.  После пробе навале сви на оне моје ванилице и у једном тренутку ја почнем нешто да певушим. И један тенор Младен рече: “Какве су ти ове твоје ванилице?  Мора да су неке РАСПЕВАНЕ ВАНИЛИЦЕ.“ И тако оне остадоше “распеване ванилице“.

Па ево тог рецепта за распеване ванилице. 500гр маргарина, 250гр прах шећера, 1 лимун, 1кесица бурбон ваниле, 100гр бадема или ораха, око 1 килограм брашна, џем за филовање, шећер у праху за ваљање.  Пенасто умутити прах шећер и маргарин. Изрендати корицу лимуна, и исцедити сок. Додати ванилу и млевени бадем или орах шта имате. Постепено додавати брашно, да не буде превише тврда маса. Развити масу оклагијом на радној површини, па модлом вадити облике. Пећи на 180 степени пет до десет минута.Вадити их пре него што порумене. Спајати их вруће џемом који имате. Ваљати их вруће у прах шећер. Ванилице су хидроскопне па све што више стоје све су меканије.   Ако нисте баш сигурни због количине направите пола туре јер од ове испадне баш пуно.  🙂 Јавите како је испало.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *