Рецепт за најбољу домаћу презлу
Теста и пите

Рецепт за најбољу домаћу презлу

Рецепт за најбољу домаћу презлу није настао случајно. Мада доста мојих рецепата настаје случајно. Знате, када укрстите креативност и кулинарство онда настане предивна случајност. Имам пријатеље којима волим да поклањам нешто из мог кулинарско-креативног асортимана. Обично је нешто умешено.

Овога пута сам хтела да обрадујем пријатеље презлом која је све само не обична. Препуна зачинског биља, укуса и мириса. Спаковала сам је у стаклену теглу, ставила машну и уручила као поклон. Моји пријатељи су били одушевљени, њихов кромпир је био одушевљен. Од њихових макарона сам добила чисту десетку а тек од меса…

Рецепт за најбољу домаћу презлу  није настао случајно. Мада доста мојих рецепата настаје случајно. Знате, када укрстите креативност и кулинарство онда настане предивна случајност. Имам пријатеље којима волим да поклањам нешто из мог кулинарско-креативног асортимана. Обично је нешто умешено. Овога пута сам хтела да обрадујем пријатеље презлом која је све само не обична. Препуна зачинског биља, укуса и мириса. Спаковала сам је у стаклену теглу, ставила машну и уручила као поклон. Моји пријатељи су били одушевљени, њихов кромпир је био одушевљен. Од њихових макарона сам добила чисту десетку а тек од меса...
Рецепт за најбољу домаћу презлу

Неко их зове хлебне мрвице, неко презле, енглези bread crumbs. Како год неизоставни су састојак многих сланих и слатких јела и колача. Постоје оне обичне од чистог хлеба, посне без зачина и неутралне. Оне се користе и у сланим и у слатким варијантама. А постоје и оне “специјалне“ за слане кулинарске креације. Е па такве једне презле сам ја направила. Прво што је битно направити је уље од белог лука. У 100мл уља од коштица грођа ставити 4 чена белог лука сасецканог. Узети нешто као тучак и грубо испасирати лук. Тако оставити на собној температури 15 минута. После 15 минута добро процедити у ванглу за тесто.

Додати пола кашичице соде бикарбоне, равну кашичицу соли, равну кашичицу шећера, равну кашичицу крупно млевеног бибера, пола кашичице оригана, пола кашичице сувог першуна, пола кашичице сувог босиљка, пола кашичице мајчине душице и две вршне кашичице “девет и по нијанси црвене“ џема од љутих папричица. Све добро сједините и оставите 10 минута да одстоји.

Неко их зове хлебне мрвице, неко презле, енглези bread crumbs. Како год неизоставни су састојак многих сланих и слатких јела и колача. Постоје оне обичне од чистог хлеба, посне без зачина и неутралне. Оне се користе и у сланим и у слатким варијантама. А постоје и оне ''специјалне'' за слане кулинарске креације. Е па такве једне презле сам ја направила. Прво што је битно направити је уље од белог лука. У 100мл уља од коштица грођа ставити 4 чена белог лука сасецканог. Узети нешто као тучак и грубо испасирати лук. Тако оставити на собној температури 15 минута. После 15 минута добро процедити у ванглу за тесто. Додати пола кашичице соде бикарбоне, равну кашичицу соли, равну кашичицу шећера, равну кашичицу крупно млевеног бибера, пола кашичице оригана, пола кашичице сувог першуна, пола кашичице сувог босиљка, пола кашичице мајчине душице и две вршне кашичице ''девет и по нијанси црвене'' џема од љутих папричица. Све добро сједините и оставите 10 минута да одстоји.
Рецепт за најбољу домаћу презлу

У ту масу додајте шољу (од кафе око 2дл) топле воде. Све промешајте па додајте три шоље црног брашна тип 1100. Ја сам користила Данубиус у браон кеси црно тип 1100. Шоља не би требало да је баш пуна него пола прста од врха. Додајете кашику по кашику уз стално мешање. Оставите 5 минута да “одмори“. Тесто је лепљиво да вас не збуни.

У ту масу додајте шољу (од кафе око 2дл) топле воде. Све промешајте па додајте три шоље црног брашна тип 1100. Ја сам користила Данубиус у браон кеси црно тип 1100. Шоља не би требало да је баш пуна него пола прста од врха. Додајете кашику по кашику уз стално мешање. Оставите 5 минута да ''одмори''. Тесто је лепљиво да вас не збуни.
Рецепт за најбољу домаћу презлу

Пеците у оном правоугаоном калупу за хлеб на 180 степени. Време печења зависи од ваше рерне. Када се испече одмах врело исеците на парчиће прст дебеле и поређајте их на пек папир. Свако парче посолите одозго. Тако се уклања влага и суши се хлеб. Ставите у рерну на 120 степени. Постоји и другачији начин када ставите на пек папир 4 кашике пиринча онда упије влагу брже. Мање времена за сушење. Овако треба отприлике око 4 сата. Можда и сат мање ако користите пиринач. После првог сата окрените парчиће и тако сваки сат док се парчићи не осуше.

Пеците у оном правоугаоном калупу за хлеб на 180 степени. Време печења зависи од ваше рерне. Када се испече  одмах врело исеците на парчиће прст дебеле и поређајте их на пек папир. Свако парче посолите одозго. Тако се уклања влага и суши се хлеб. Ставите у рерну на 120 степени. Постоји и другачији начин када ставите на пек папир 4 кашике пиринча онда упије влагу брже. Мање времена за сушење. Овако треба отприлике око 4 сата. Можда и сат мање ако користите пиринач. После првог сата окрените парчиће и тако сваки сат док се парчићи не осуше.
Рецепт за најбољу домаћу презлу

Када извадите из рерне оставите да се охладе потпуно па их самељите у оном сецку или самељите на воденици за орахе.

Када извадите из рерне оставите да се охладе потпуно па их самељите у оном сецку или самељите на воденици за орахе.Тако припремљену презлу можете ористити када похујете шницле, када печете кромпир, са макаронама. Јако је пикантна. Ако немате џем од љутих папричица онда ставите кашичицу равну туцане љуте паприке. То је благо љуто. Овако припремљена презла чува се у папирнатој кеси или стакленој тегли и као што видите одлична је за поклон. Па изненадите неког драги моји.
Рецепт за најбољу домаћу презлу

Тако припремљену презлу можете ористити када похујете шницле, када печете кромпир, са макаронама. Јако је пикантна. Ако немате џем од љутих папричица онда ставите кашичицу равну туцане љуте паприке. То је благо љуто. Овако припремљена презла чува се у папирнатој кеси или стакленој тегли и као што видите одлична је за поклон. Па изненадите неког драги моји.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *