шарена салама са сувим воћем
Посно,  Распевани колачи

Шарена салама од сувог воћа

Још један у низу старих рецепата отргнутих од заборава је и ова шарена салама са сувим воћем. Шарена салама која се углавном спремала за Бадње Вече у виђенијим кућама. Разлог… вероватно јер се теже долазило до смокви сувих и биле су скупе. Сувих шљива је било али смокви баш и не у том броју као данас. Овакви колачи су могли јако дуго да стоје. Сушили су се на промаји или у некој хладној просторији.

Касније су се такви колачи модификовали сходно приликама па смо добијали и модерније варијанте.
Састојци: за слој са смоквама 80гр шећера, 0,3дл воде, 250гр сувих смокви, 90гр млевених ораха, за слој са сувим шљивама 80гр шећера, 0,3дл воде 250гр сувих шљива, 100гр ораха, пола кашичице цимета, за фил 200гр ораха, кашика меда, 100гр шећера 0,2дл воде.

Још један у низу старих рецепата отргнутих од заборава. Шарена салама која се углавном спремала за Бадње Вече у виђенијим кућама. Углавном је разлог јер се теже долазило до смокви сувих и биле су скупе. Састојци: за слој са смоквама 80гр шећера, 0,3дл воде, 250гр сувих смокви, 90гр млевених ораха, за слој са сувим шљивама 80гр шећера, 0,3дл воде 250гр сувих шљива, 100гр ораха, пола кашичице цимета, за фил 200гр ораха, кашика меда, 100гр шећера 0,2дл воде Шећер и воду ушпиновати као за слатко да буде густо, додати самлевене суве смокве и млевене орахе. Све добро мешати и врело изручити на пек папир или ако вам је лакше на провидну фолију. Одмах растањити оклагијом на дебљину тупе стране ножа можда и за нијансу дебље. И то поновити са слојем од шљива. Ставити преко слоја са смоквама. Ушпиновати шећер, па додати орахе. Склонити са рингле па умешати кашику меда. То премазати преко слоја са шљивама. Пажљиво увити што уже. Саламу увити у папир и оставити у фрижидеру преко ноћи. Може да траје баш дуго. Пријатно!
Шарена салама са сувим воћем

Шећер и воду ушпиновати као за слатко да буде густо, додати самлевене суве смокве и млевене орахе. Све добро мешати и врело изручити на пек папир или ако вам је лакше на провидну фолију. Одмах растањити оклагијом на дебљину тупе стране ножа можда и за нијансу дебље. И то поновити са слојем од шљива. Ставити преко слоја са смоквама.

Ушпиновати шећер, па додати орахе. Склонити са рингле па умешати кашику меда. То премазати преко слоја са шљивама. Пажљиво увити што уже. Саламу увити у папир и оставити у фрижидеру преко ноћи. Може да траје баш дуго. Е сад постоји и она модернија варијанта где је фил са маргарином и он буде чвршћи.

3 кашике воде, кашика меда, 50 грама смеђег шећера, 30гр маргарина, 200гр млевених ораха. Отопити на лаганој вартри шећер са водом па кад проври додати маргарин. Склонити са ватре па додати орахе и на крају мед. Све сјединити. И то је модернија варијанта фила. Па ко како воли. Испадне баш фина количина тако да је довољна једна тура. Па пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *