може да се једе и хладна
Што би ми рекли на кашику

Шареница

Ово је феноменално јело звано ШАРЕНИЦА, посебно ако не знате шта да спремите за рецимо сиропусну недељу.  И за доручак је и за ручак и за вечеру. Лако се спрема, брзо буде готово. Спрема се искључиво у шерпи.  Ја сам спремала по оригиналном рецепту и држала се свега наведеног, а ви слободно можете додати још неке ситнице. Предлог моје маме је био празилук па ћу ја при следећем спремању сигурно и то пробати.  Оно што  је сигурно феноменално се слаже уз пиво. Морам да нагласим да сам ја овде спремила количину довољну за 3 особе.  Потребно је коцкица од 20 гр путера, 4 средња кромпира, једна црвена паприка, 3 јајета, 200гр качкаваља који се топи, соли, бибера, љуте алеве паприке по укусу и пола чена белог лука ситно исецканог.

Кромпир исецкајте на коцкице и додајте на отопљен путер.

шареница
шареница

Додајте сецкану паприку. Промешајте па додајте врло мало соли и бибера јер ћете после досолити.

шареница

Додајте чашу воде и поклопите. Динстајте на средњој ватри око 15 минута уз повремено мешање. Да знате да ће и паприка отпустити мало воде.

шареница

Склоните са рингле па разбијте јаја. Онако на око. Свако јаје виљушком мало само растурите.  Посолите опет и побиберите преко јаја.

шареница

Додајте нарендан качкаваљ, бели лук преко качкаваља и поклопите. Вратите на ринглу и на средњој ватри кувајте још једно петнаестак до двадесет минута, тј док јаје не буде готово.

шареница

Негде на пола поспите мало љуту алеву паприку. Да вас не збуни качкаваљ ће имати доста маноће када се отопи коју ће кромпир упити.

Склоните са рингле отклопите и тако оставите да се прохлади.  Отприлике док се не повуче скоро сва масноћа.

Шареница може у фрижидеру да вам стоји и неколико дана само нема подгревања. Изузетно је декоративно јело па ако спремате у грнчарији изнесите тако на сто.

Пријатно вам било!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *