ређају се у дубљу шерпу једна до друге и једна преко друге
Васељенски рецепти,  Што би ми рекли на кашику

САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА (по рецепту моје баке)

Пролеће је идеално за сармице од зеља. Зеља свуда у природи, а има га и на пијаци и то јако јефтино. Веза од десетак листова  креће се око петнаестак динара. Некако сам навикла да увек за Васкрс имам сармице од зеља. И моја бака је увек имала сармице за Васкрс. Додуше и мој брат их обожава и покушава мог братанца од 2,5 године да приволи да их обожава. Е кад смо већ код мог брата има једна породична анегдота. Наиме, мој брат је увек знао буквално жмурећки да препозна сармице које је правила наша Макица (како смо звали нашу баку татину маму). Све остале…није то то. Мама, тата, друга бака (мамина мама)…ма јок. И када сам их ја први пут спремила само је рекао: “Исте су ти као Макицине“. И од тада само ја спремам.  🙂

Потребно вам је: 7 везица зеља, млевено јунеће месо 250гр, млевено свињско месо 250гр, 2 шољице пиринча, 1дл уља, соли, бибера по укусу, црни лук 2 веће главице или 3 мале, 1 чен белог лука, алева паприка 2 кашичице, вода по потреби.

Лук исећи и буквално га неколико секунди пропржити на уљу. Додати шољу воде и динстати га док не омекша уз мешање.

сармице од зеља

Додати млевено месо и динстати једно два минута уз непрекидно мешање да месо отпусти мало масноћу. Налијте водом (око 2 чаше) и динстајте 5 до 7 минута. Додајте соли и бибера, кашичицу алеве паприке и на крају пиринач. Уз непрестано мешање динстајте док вам пиринач не буде полу куван. Ако треба налијте још мало воде. На крају додајте ситно сецкани бели лук. Тако оставите десетак минута да још мало пиринач упије. Пазите, фил треба да вам буде буквално две трећине скуван јер се зеље јако мало кува.

Листове зеља исећи од оних петељки до ивице листа. Ставити воду да проври најбоље у неки дубљи суд. Листове спустити у воду на неколико секунди да се само мало пробаре. Ставити их под млаз хладне воде.

За оне који не знају како се завија сарма ево слика како отприлике треба да изгледа. Сипајте кашичицу вршну фила на прст од дна листа па лист преклопите са стране преко фила.

 

Полако увијајте сарму.

Сармице од зеља су боље ситније.

Сипајте врло мало уља у шерпу и ређајте сармице једну до друге.Слободно можете и преко. Додајте једну кашичицу алеве паприке налијте водом да огрезну, поклопите и на средњој ватри кувајте 15 до 20 минута. Повремено погледајте да ли је потребно воде и налијте.  Ако желите софтаније слободно додајте воде.

сармице од зеља

Сармице се обично сервирају уз кисело млеко. Ово сам успела да сликам братовљев тањир. Иначе се сервирају посебно, а посебно се сервира кисело млеко. У неким крајевима сармице запеку у рерни. Ја сам мало истраживала етно кулинарство и нигде се сармице од зеља не стављају у рерну. У рерну иде мусака од зеља, а сармице не. Није компликовано направити их само има доста посла јер су ситне и пуно их има.  Ова количина је за четири до пет особа.  Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *