Кувати док се месо не скува. на крају запржити алевом паприком.
Што би ми рекли на кашику

Сладак купус са свињским месом

Ово је рецепт за сладак купус са свињским месом на мој начин. Свако има неки свој рецепт или свој начин кувања.  Веровали или не,сладак купус спремам у неколико варијанти. Једна од њих је и  овај рецепт. Врло је лак за куваре почетнике. У неком од наредних постова спремићу онај  у земљаном лонцу са мешаним месом.  🙂   Овде, слободно, ко не једе свињско месо може ставити јунећи бут.  Ја ћу вам  дати мере за главицу купуса од око 2 килограма, а ви се равнајте према вашој главици купуса јер тако је најбоље. Значи овако, потребна вам је главица купуса од око 2 килограма, око пола килограма свињске плећке, 3 средња парадајза, парче сувих ребара око 300гр, соли, бибера, алеве паприке, 2 кашике масти свињске и воде.

За сладак купус са свињским месом прво исечемо купус на коцке. Главица око 2 килограма.
Сладак купус са свињским месом

Купус исечемо на коцке. Онај тзв. “чокањ“ из средине купуса одстранимо.

Исечемо и свињску плећку на коцке. Око пола килограма.
Сладак купус са свињским месом

Овде сам ставила свињску плећку јер је она прошарана сланином и идеална је за купус. Месо исечемо на коцке као за гулаш.

Исечемо и три парадајза на парчиће и ређамо ред купуса, ред меса и мало парадајза. тако до врха.
Сладак купус са свињским месом

Отопимо кашику масти па ставимо ред купуса, мало меса и мало насеченог парадајза. Ставимо још једну кашику масти па ставимо соли и бибера мало. Опет наређамо купуса, меса и парадајза и тако док не утрошимо све. На крају је купус. соли и бибера по укусу.

На крају преко комад сувог меса око 400гр
Сладак купус са свињским месом

Преко ставимо комад сувих ребара, налијемо водом до пола шерпе. То је око 2л. Да знате да ће вам и купус отпустити воде.

По укусу додати зачине и налити са око 2л воде.
Сладак купус са свињским месом

Кувајте у поклопљеном суду прво на најјачој ватри док не проври па смањити на средњу. Ништа не мешати. Само повремено проверити ако треба воде да се дода.  Купус је готов за око пола сата или 40 минута зависи првенствено од меса.  Пред крај га промешати.

Кувати док се месо не скува. на крају запржити алевом паприком.

Запржити га алевом паприком.  Довољно је једна равна кашика. Кувати још пет минута и то је то.  Ова мера вам је отприлике за 6 порција.  Овакав купус се служи обично са неким сиром на тањиру. Може млад, Сјенички или фета све једно је.

Пријатно
Сладак купус са свињским месом

Ако немате парадајз слободно можете додати 6 до 7 кашика медитеранског прелива Па пријатно вам било!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *