слане галете
Теста и пите

Слане галете

Феноменалне слане галете, непоновљивог укуса! Баш тако! сећате се да сам у једном од предходних постова причала о мојим масним цедуљама са рецептима. Е па тако је било и са овим рецептом. После “милион“ година нађем ја једну цедуљу са рецептом за слане галете. Боже драги, како ме је то вратило у гимназијске дане.

Елем да кренем од почетка. Рецепт за оригинал “слане галете из тостера“ је добила мајка моје другарице из гимназије. Били смо чини ми се трећи разред. И како то бива почеле смо као нешто да спремамо за разна нека  окупљања. Те галете су биле једноставне, невероватно укусне и што је најважније количина је задовољавала све наше потребе. Да не кварим ову данашњу децу 🙂 али знале смо и ми да мало правимо несташлуке неодласком на часове. И кад побегнемо обавезно одемо код неког и онда кафа и ове галете у огромним количинама.

И наравно пошто смо били да кажем заражени овим рецептом није постојала прилика у којој их није било. Не знам да ли се неко од вас сећа чувеног “трећег канала“ на телевизији. Какав је то био феноменалан канал. И чини ми се да је баш на њему по први пут емитована серија од оних такозваних “латиноамеричких“. И ми женске се наравно навучемо на ту прву која се звала “И богати плачу“. Боже, кад се само сетим како сам била заљубљена у неког главног глумца. У серији се звао ваљда Луис Алберто. Али није био “развиотка“ као ови садашњи него прави господин човек. После те више нисам ни једну гледала . Е уз ту серију смо таманиле ове галете. Чак смо и сендвиче правиле од њих. Све то у гимназији. И после ми се загубио рецепт до недавно када се појавио у једној старој фасцикли.

Све у свему вратиле су ме ове галете у неко мало безбрижније време. И наравно опет сам се заразила и сада их спремам на више начина што ћу вам касније објаснити.

Потребно је

јаја 2 комада средњих
со 2 кашичице
прашак за пециво 1 кесица
уље 4 дл
пиво 5 дл
брашно 800 г
мешавина семенки, сусама, лана и печеног сунцокрета 90 г
качкаваљ 100 г

Прво умутите јаја виљушком или жицом за мућење. Додајте соли, уља, пива, семенки и ситно рендан неки тврђи качкаваљ. Све добро измешајте, па постепено сипајте уз константно мешање брашно и прашак за пециво. Видећете да је тесто лепљиво, али да се одлично одваја од посуде. Уопште се не лепи. Е, тада је одлично сједињено све. Оставите 5 минута да одмори.

јаја 2 со 2 кашичице прашак за пециво 1 кесица уље 4 дл пиво 5 дл брашно 800 г мешавина семенки, сусама, лана и сунцокрета 90 г качкаваљ 100 г Прво умутите јаја виљушком или жицом за мућење. Додајте соли, уља, пива, семенки и ситно рендан неки тврђи качкаваљ. Све добро измешајте, па постепено сипајте уз константно мешање брашно и прашак за пециво. Видећете да је тесто лепљиво, али да се одлично одваја од посуде. Уопште се не лепи. Е, тада је одлично сједињено све. Оставите 5 минута да одмори.
Слане галете

Вадите мањом кашиком. Моја је нека средња, нити за кафу, а није баш ни супена. Њу користим за кнедле, па ми је и за ово била идеална.

Вадите мањом кашиком. Моја је нека средња, нити за кафу, а није баш ни супена. Њу користим за кнедле, па ми је и за ово била идеална.
Слане галете

Пеку се као што видите у оном тостеру за сендвиче мада може и у пекачу за галете. Мекане су као бакин колач и топе се у устима. Можете по жељи наравно додати алеве паприке љуте и бибера. Ја то врло често додам. Да знате да је одлично тесто за корицу за слану торту или да од галета направите коктел сендвиче. ја сам правила корицу за слану торту тако што сам пекла у тостеру ставивши тесто од ивице до ивице и онда филујете чиме желите. Могу да вам трају сигурно десетак дана и јако су хидроскопне.

Ја сам их пекла у тостеру за сендвиче, а може и у оном пекачу за галете.
Слане галете

Ово је слика са додатком туцане љуте паприке, једно ноћно издање када су ми дошли ненадани гости.  Па пријатно!!!

Ја сам их пекла у тостеру за сендвиче, а може и у оном пекачу за галете. Испадне вам баш пуна вангла. По укусу можете додати мало љуте паприке или бибера. Јако су мекане и топе се у устима. Па пријатно!
Слане галете
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content