идеално за поклон јер је необично несвакидашње
Посно,  Распевана зимница

Слатко од нектарина

Дивно слатко од нектарина!!! Моја другарица има једну изреку “ слатко може да се скува од било ког воћа, па и одређеног поврћа“.  Ја сам некако навикла на класику, беле трешње, шљиве, кајсија, купина, вишња и тако даље, а за слатко од нектарина искрено нисам ни знала да га неко спрема док нисам отишла код другарице на кафу. А нектарине знате шта су.? То су оне такозване “ћелаве брескве“ или како неко воли да каже идеални микс шљиве и брескве. И она мене послужи слатком које је тазе скувала и само ми каже : “е сад мало слатака од нектарина“.  Ја је погледам онако зачуђено,није ми баш било јасно, али пробам. 

Рецепт сам тражила под обавезно и једва чекала да отрчим до пијаце и купим нектарине. Слатко је просто невероватно, лако се спрема, одлично за почетнике куваре. нећете погрешити ако га уврстите у своју листу “под обавезно“ јер то и заслужује. Изузетно је декоративно. А укус непоновљив. Један мали савет распеване куварице. Тегле користите мање јер је слатко идеално за неки поклон.  🙂

Ставити килограм шећера, кесицу ванилин шећера и чашу воде да се шпинује. Да вас не збуни овде не иде шипка ваниле као код других слатка.

На килограм НЕКТАРИНА иде килограм шећера. Нектарине се не љуште. Само их исеците на комаде. И наравно добро их оперите.

Ставити у шпинован шећер. Ватра да буде јака.

Скидати пену уз благо дрмање шерпе. Никако да мешате.

Кувати на јакој ватри око 30 минута. Негде на половини кувања убацити четри до пет колутова лимуна. само да напоменем да нектрарине не пуштају сок, чврсте су.

Шерпу прекрити мокром крпом и оставити да преноћи.

Сипати у тегле добро затворити и одложити. Ко до сада није пробао стварно вреди. Јако је необичан укус. Прави орјентални. Пријатно!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *