Месо и само месо, Што би ми рекли на кашику

Сонбахар мусака

Ево једног јако занимљивог рецепта од тиквица. Назив у буквалном преводу са турског значи јесења мусака. Врло популарна мусака у Турској и Грчкој. Лако се спрема и одлична је за траспорт па је често можете видети у такозваним ресторанима за понети. Посебно у Измиру. Тамо сам чак у разговору са једном Туркињом сазнала да постоје два основна рецепта. Један са месом, парадајзом и ориганом и други са месом, љутом паприком и мајчином душицом.

Ја сам овде спремала ову другу верзију али ћу објаснити и рецепт за прву. У основи оно што треба да знате је да иде колико грама млевене јунетине толико грама црног лука а за прву верзију и парадајза. Такође колико комада тиквица толико комада јаја. Од меса иде јунетина или у Турској често млевена овчетина. Спремала сам у ватросталној посуди за коју ми је требало око 4 средње нарендане тиквице, 4 јаја, соли по укусу, брашна по потреби, пола кесице прашка за пециво, 400гр црног лука, 400гр млевене јунетине, 2 чена белог лука, бибер и со по укусу, кашичица равна мајчине душице, равна кашика мелевене зачинске паприке, љута паприка ситно сецкана по укусу (око пола оне дугачке), 4 кашике маслиновог уља или обично сунцокретово 1дл и 200гр наренданог качкаваља који се топи.

Прво спремите фил. На уљу продинстајте ситно сецкани црни лук. Додајте месо па га продинстајте са мало воде. Додајте соли и бибера по укусу као и бели лук, мајчину душицу, љуту паприку и на крају млевену зачинску паприку. Све добро измешајте и тако оставите да се прохлади. Тиквице ољуштите и нарендајте на крупно као за јабуке. Посолите да отпусти воду али ту воду не просипајте. Додајте умућена јаја и све измешајте. Додајте прашка за пециво и брашна колико је потребно да се замеси тесто гушће него за палачинке, као на пример за пљескавице од тиквица рецимо. Све добро сједините и половину сипајте у подмазан пекач. Распоредите цео фил свуда преко па сипајте одозго другу половину теста са тиквицама. Одозго ставите крупно нарендан качкаваљ.

Сонбахар мусака Ево једног јако занимљивог рецепта од тиквица. Назив у буквалном преводу са турског значи јесења мусака. Врло популарна мусака у Турској и Грчкој. Лако се спрема и одлична је за траспорт па је често можете видети у такозваним ресторанима за понети. Посебно у Измиру. Тамо сам чак у разговору са једном Туркињом сазнала да постоје два основна рецепта. Један са месом, парадајзом и ориганом и други са месом, љутом паприком и мајчином душицом. Ја сам овде спремала ову другу верзију али ћу објаснити и рецепт за прву. У основи оно што треба да знате је да иде колико грама млевене јунетине толико грама црног лука а за прву верзију и парадајза. Такође колико комада тиквица толико комада јаја. Од меса иде јунетина или у Турској често млевена овчетина. Ја сам овде спремала у ватросталној посуди за коју ми је требало око 4 средње нарендане тиквице, 4 јаја, соли по укусу, брашна по потреби, пола кесице прашка за пециво, 400гр црног лука, 400гр млевене јунетине, 2 чена белог лука, бибер и со по укусу, кашичица равна мајчине душице, равна кашика мелевене зачинске паприке, љута паприка ситно сецкана по укусу (око пола оне дугачке), 4 кашике маслиновог уља или обично сунцокретово 1дл и 200гр наренданог качкаваља који се топи. Прво спремите фил. На уљу продинстајте ситно сецкани црни лук. Додајте месо па га продинстајте са мало воде. Додајте соли и бибера по укусу као и бели лук, мајчину душицу, љуту паприку и на крају млевену зачинску паприку. Све добро измешајте и тако оставите да се прохлади. Тиквице ољуштите и нарендајте на крупно као за јабуке. Посолите да отпусти воду али ту воду не просипајте. Додајте умућена јаја и све измешајте. Додајте прашка за пециво и брашна колико је потребно да се замеси тесто гушће него за палачинке, као на пример за пљескавице од тиквица рецимо. Све добро сједините и половину сипајте у подмазан пекач. Распоредите цео фил свуда преко па сипајте одозго другу половину теста са тиквицама. Одозго ставите крупно нарендан качкаваљ. пеците на 200 степени око 20 до 25 минута у зависности од шпорета. Ја имам на врућ ваздух. Оставите десет минута да вам одстоји пре сервирања. А ако спремате са парадајзом поступак је исти само што парадајз се ставља у фил исечен на коцке, не додаје се вода за динстање и ољуштите га пре него што га ставите у шерпу. Фил је тада мало ређи да вас не збуни па гледајте да у тесто додате мало више брашна јер ће да упије од парадајза сок. Бар су то нека моја запажања. Може да се једе и потпуно хладно и одлично је за транспорт. Па пријатно. Или што би Турци рекли афиyет олсун (у буквалном преводу пријатно).
Сонбахар мусака

Пеците на 200 степени око 20 до 25 минута у зависности од шпорета. Ја имам на врућ ваздух. Оставите десет минута да вам одстоји пре сервирања. А ако спремате са парадајзом поступак је исти само што парадајз се ставља у фил исечен на коцке, не додаје се вода за динстање и ољуштите га пре него што га ставите у шерпу. Фил је тада мало ређи да вас не збуни па гледајте да у тесто додате мало више брашна јер ће да упије од парадајза сок. Бар су то нека моја запажања. Може да се једе и потпуно хладно и одлично је за транспорт. Па пријатно. Или што би Турци рекли афиyет олсун (у буквалном преводу пријатно).

Сонбахар мусака
Сонбахар мусака

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *