Сонбахар мусака
Месо и само месо,  Што би ми рекли на кашику

Сонбахар мусака

Ево једног јако занимљивог рецепта од тиквица. Назив у буквалном преводу са турског значи јесења мусака. Врло популарна мусака у Турској и Грчкој. Лако се спрема и одлична је за траспорт па је често можете видети у такозваним ресторанима за понети. Посебно у Измиру. Тамо сам чак у разговору са једном Туркињом сазнала да постоје два основна рецепта. Један са месом, парадајзом и ориганом и други са месом, љутом паприком и мајчином душицом.

Ја сам овде спремала ову другу верзију али ћу објаснити и рецепт за прву. У основи оно што треба да знате је да иде колико грама млевене јунетине толико грама црног лука а за прву верзију и парадајза. Такође колико комада тиквица толико комада јаја. Од меса иде јунетина или у Турској често млевена овчетина. Спремала сам у ватросталној посуди за коју ми је требало око 4 средње нарендане тиквице, 4 јаја, соли по укусу, брашна по потреби, пола кесице прашка за пециво, 400гр црног лука, 400гр млевене јунетине, 2 чена белог лука, бибер и со по укусу, кашичица равна мајчине душице, равна кашика мелевене зачинске паприке, љута паприка ситно сецкана по укусу (око пола оне дугачке), 4 кашике маслиновог уља или обично сунцокретово 1дл и 200гр наренданог качкаваља који се топи.

Прво спремите фил. На уљу продинстајте ситно сецкани црни лук. Додајте месо па га продинстајте са мало воде. Додајте соли и бибера по укусу као и бели лук, мајчину душицу, љуту паприку и на крају млевену зачинску паприку. Све добро измешајте и тако оставите да се прохлади. Тиквице ољуштите и нарендајте на крупно као за јабуке. Посолите да отпусти воду али ту воду не просипајте. Додајте умућена јаја и све измешајте. Додајте прашка за пециво и брашна колико је потребно да се замеси тесто гушће него за палачинке, као на пример за пљескавице од тиквица рецимо. Све добро сједините и половину сипајте у подмазан пекач. Распоредите цео фил свуда преко па сипајте одозго другу половину теста са тиквицама. Одозго ставите крупно нарендан качкаваљ.

Сонбахар мусака Ево једног јако занимљивог рецепта од тиквица. Назив у буквалном преводу са турског значи јесења мусака. Врло популарна мусака у Турској и Грчкој. Лако се спрема и одлична је за траспорт па је често можете видети у такозваним ресторанима за понети. Посебно у Измиру. Тамо сам чак у разговору са једном Туркињом сазнала да постоје два основна рецепта. Један са месом, парадајзом и ориганом и други са месом, љутом паприком и мајчином душицом. Ја сам овде спремала ову другу верзију али ћу објаснити и рецепт за прву. У основи оно што треба да знате је да иде колико грама млевене јунетине толико грама црног лука а за прву верзију и парадајза. Такође колико комада тиквица толико комада јаја. Од меса иде јунетина или у Турској често млевена овчетина. Ја сам овде спремала у ватросталној посуди за коју ми је требало око 4 средње нарендане тиквице, 4 јаја, соли по укусу, брашна по потреби, пола кесице прашка за пециво, 400гр црног лука, 400гр млевене јунетине, 2 чена белог лука, бибер и со по укусу, кашичица равна мајчине душице, равна кашика мелевене зачинске паприке, љута паприка ситно сецкана по укусу (око пола оне дугачке), 4 кашике маслиновог уља или обично сунцокретово 1дл и 200гр наренданог качкаваља који се топи. Прво спремите фил. На уљу продинстајте ситно сецкани црни лук. Додајте месо па га продинстајте са мало воде. Додајте соли и бибера по укусу као и бели лук, мајчину душицу, љуту паприку и на крају млевену зачинску паприку. Све добро измешајте и тако оставите да се прохлади. Тиквице ољуштите и нарендајте на крупно као за јабуке. Посолите да отпусти воду али ту воду не просипајте. Додајте умућена јаја и све измешајте. Додајте прашка за пециво и брашна колико је потребно да се замеси тесто гушће него за палачинке, као на пример за пљескавице од тиквица рецимо. Све добро сједините и половину сипајте у подмазан пекач. Распоредите цео фил свуда преко па сипајте одозго другу половину теста са тиквицама. Одозго ставите крупно нарендан качкаваљ. пеците на 200 степени око 20 до 25 минута у зависности од шпорета. Ја имам на врућ ваздух. Оставите десет минута да вам одстоји пре сервирања. А ако спремате са парадајзом поступак је исти само што парадајз се ставља у фил исечен на коцке, не додаје се вода за динстање и ољуштите га пре него што га ставите у шерпу. Фил је тада мало ређи да вас не збуни па гледајте да у тесто додате мало више брашна јер ће да упије од парадајза сок. Бар су то нека моја запажања. Може да се једе и потпуно хладно и одлично је за транспорт. Па пријатно. Или што би Турци рекли афиyет олсун (у буквалном преводу пријатно).
Сонбахар мусака

Пеците на 200 степени око 20 до 25 минута у зависности од шпорета. Ја имам на врућ ваздух. Оставите десет минута да вам одстоји пре сервирања. А ако спремате са парадајзом поступак је исти само што парадајз се ставља у фил исечен на коцке, не додаје се вода за динстање и ољуштите га пре него што га ставите у шерпу. Фил је тада мало ређи да вас не збуни па гледајте да у тесто додате мало више брашна јер ће да упије од парадајза сок. Бар су то нека моја запажања. Може да се једе и потпуно хладно и одлично је за транспорт. Па пријатно. Или што би Турци рекли афиyет олсун (у буквалном преводу пријатно).

Сонбахар мусака
Сонбахар мусака

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *