штангле од кокоса и кафе
Распевани колачи

Штангле од кокоса и кафе

Један од моји омиљених рецепата када нешто треба спремити без муке и на брзину је рецепт за штангле од кокоса и кафе. Рецепт “дошетао“ код мене сасвим случајно. Док сам била на првој години студија становала сам у згради оној преко пута сајма у Београду. И једној комшиници случајно испадне цедуља у лифту. И тако је стајала на столу код мене неколико недеља да је нисам ни погледала како треба. Само на брзину прочитала.

Штангле од кокоса и кафе Један од моји омиљених рецепата када нешто треба спремити без муке и на брзину. Рецепт ''дошетао'' код мене сасвим случајно. Док сам била на првој години студија становала сам у згради оној преко пута сајма у Београду. И једној комшиници случајно испадне цедуља у лифту. И тако је стајала на столу код мене неколико недеља да је нисам ни погледала како треба. Само на брзину прочитала. Једно поподне ја била у врло занимљивом друштву. Било нас је осморо а од тога ја сам познавала само троје. Међу њима и један момак који ми је био јако необичан. Сећам се разговора и анализа неке позоришне представе и наше жучне расправе око исте. То поподне се завршило на крају неком филозофијом о храни коју би смо волели да једемо али су били празни рафови (92. година). Кренем ја кући размишљајући како би било дивно да анализирам још много других ствари са дотичним кога сам управо упознала. Како сад да му кажем да ми прија његово друштво. Дођем кући онако сва слуђена и сетим се приче како је Рахмањинов силно желео пријатељство са Стравинским. Пошто је био у друштву где и Игор Стравински чуо је да Стравински много воли мед. И једне ноћи појавио се на вратиома куће Стравинског са огромном теглом меда. И тако је почело предивно пријатељство. Сконтам ја да све иде преко хране. Паде поглед на комшијску цедуљу. Штангле од кокоса и кафе. Како сам била срећна. У нашој анализи хране споменуо је да обожава кокос. Проблем недостатка намерница решила ми је тета Деса (комшиница) чија је братаница шверцовала чоколаде из Беча. У сред санкција.
штангле од кокоса и кафе

Једно поподне ја била у врло занимљивом друштву. Било нас је осморо а од тога ја сам познавала само троје. Међу њима и један момак који ми је био јако необичан. Сећам се разговора и анализа неке позоришне представе и наше жучне расправе око исте. То поподне се завршило на крају неком филозофијом о храни коју би смо волели да једемо али су били празни рафови (92. година). Кренем ја кући размишљајући како би било дивно да анализирам још много других ствари са дотичним кога сам управо упознала. Како сад да му кажем да ми прија његово друштво.

Дођем кући онако сва слуђена и сетим се приче како је Рахмањинов силно желео пријатељство са Стравинским. Пошто је био у друштву где и Игор Стравински чуо је да Стравински много воли мед. И једне ноћи појавио се на вратиома куће Стравинског са огромном теглом меда. И тако је почело предивно пријатељство. Сконтам ја да све иде преко хране. Паде поглед на комшијску цедуљу. Штангле од кокоса и кафе. Како сам била срећна. У нашој анализи хране споменуо је да обожава кокос. Проблем недостатка намерница решила ми је тета Деса (комшиница) чија је братаница шверцовала чоколаде из Беча. У сред санкција.

И кренем ја да правим. 2дл млека са 150гр шећера да проври. Додати кашику какаа, 100гр чоколаде за кување и 125гр путера. Кувати једно 3 минута само док се све не истопи и не сједини. Додати три кашике јако скуване кафе, 30гр кокоса и 350гр млевеног кекса. Све добро сјединити и ставити у неку правоугаону тацну или послужавник. Онај за бајдере. Добро утапкајте и одозго поспите 30 до 40 гр кокоса. Оставите преко ноћи у фрижидеру. Маса ће да вам буде онако житкија и мало маснија, међутим када се стегне буде савршено. Ја се појавим код њега са све тацном и штанглама. Мало много је био изненађен. Ја сам само рекла: ''Луи, мислим да је ово почетак једног дивног пријатељства (из Казабланке)''. У почетку смо били пријатељи, па ми је био диригент у хору, па момак, а сада диван пријатељ са којим филозофирам преко Скајпа јер је у иностранству. А могу их и назвати Богданове штангле. У сваком случају одличан рецепт за сваку прилику.
штангле од кокоса и кафе

 

И кренем ја да правим. 2дл млека са 150гр шећера да проври. Додати кашику какаа, 100гр чоколаде за кување и 125гр путера. Кувати једно 3 минута само док се све не истопи и не сједини. Додати три кашике јако скуване кафе, 30гр кокоса и 350гр млевеног кекса. Све добро сјединити и ставити у неку правоугаону тацну или послужавник. Онај за бајдере. Добро утапкајте и одозго поспите 30 до 40 гр кокоса. Оставите преко ноћи у фрижидеру. Маса ће да вам буде онако житкија и мало маснија, међутим када се стегне буде савршено.

Ја се појавим код њега са све тацном и штанглама. Мало много је био изненађен. Ја сам само рекла: “Луи, мислим да је ово почетак једног дивног пријатељства (из Казабланке)“. У почетку смо били пријатељи, па ми је био диригент у хору, па момак, а сада диван пријатељ са којим филозофирам преко Скајпа јер је у иностранству. А могу их и назвати Богданове штангле. У сваком случају одличан рецепт за сваку прилику.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *