штапићи од теста (bread sticks)
Теста и пите

Штапићи од теста (bread sticks)

Штапићи од теста, хлебни штапићи, bread sticks, коктел пециво познато свуда у свету. Рецепт у основи сличан, са додацима одређених зачина. И некако сви знају за онај рецепт вода, квасац, брашно, со, јаје. Међутим постоје и рецепти који су мало ајде да кажем необичнији.

Сасвим случајно сам набасала на овај рецепт и модификовала га по своме. У ствари рецепт је имао само једну генијалну цаку коју сам ја примењивала код Гоциних кифлица. Премазивање мајонезом. Свеже тесто пре печења се “учмака“ како би бабе рекле у мајонез и тако се пече. И онда сам експериментисала са разноразним рецептима за штапиће и направила идеално тесто. Много је лако за спремање и нема бојазни да не успе. Од једне туре испадне 7 до 8 штапића око 40цм дужине.

Трећину коцкице квасца ставите са кашичицом шећера и 1дл млаке воде да нарасте на топлом. Класично као сва дизана теста. А у ванглу ставите 2 шоље оне веће од кафе (2дл ја користим оне донкафе) меког брашна, пола кашичице прашка за пециво, кашичицу соли и све промешајте. У то додајте 1дл густог јогурта, 1дл уља коштица грожђа или обичног сунцокретовог. Ја некако више волим овде да додам уље коштица грожђа.

Све добро сједините и тесто треба да буде мекано али да се не лепи и да не буде претерано масно. Ако треба додајте још рецимо кашику брашна мада ако сте ставили пуне шоље не треба. Оставите да нараста да се дуплира. Тесто премесите и поделите на 7 или 8 јуфки. Сваку јуфку длановима на радној површини растањите у штапић. Знате као када смо од пластелина правили глисте е тако са обе руке. Ставите на пек папир па добро премажите мајонезом.

Штапићи од теста, хлебни штапићи, bread sticks, коктел пециво познато свуда у свету. Рецепт у основи сличан са додацима одређених зачина. И некако сви знају за онај рецепт вода, квасац, брашно, со, цајаје. Међутим постоје и рецепти који су мало ајде да кажем необичнији. Сасвим случајно сам набасала на овај рецепт и модификовала га по своме. У ствари рецепт је имао само једну генијалну цаку коју сам ја примењивала код Гоциних кифлица. Премазивање мајонезом. Свеже тесто пре печења се ''учмака'' како би бабе рекле у мајонез и тако се пече. И онда сам експериментисала са разноразним рецептима за штапиће и направила идеално тесто. Много је лако за спремање и нема бојазни да не успе. Од једне туре испадне 7 до 8 штапића око 40цм дужине. Трећину коцкице квасца ставите са кашичицом шећера и 1дл млаке воде да нарасте на топлом. Класично као сва дизана теста. А у ванглу ставите 2 шоље оне веће од кафе (2дл ја користим оне донкафе) меког брашна, пола кашичице прашка за пециво, кашичицу соли и све промешајте. У то додајте 1дл густог јогурта, 1дл уља коштица грожђа или обичног сунцокретовог. Ја некако више волим овде да додам уље коштица грожђа. Све добро сједините и тесто треба да буде мекано али да се не лепи и да не буде претерано масно. Ако треба додајте још рецимо кашику брашна мада ако сте ставили пуне шоље не треба. Оставите да нараста да се дуплира. Тесто премесите и поделите на 7 или 8 јуфки. Сваку јуфку длановима на радној површини растањите у штапић. Знате као када смо од пластелина правили глисте е тако са обе руке. Ставите на пек папир па добро премажите мајонезом.
Штапићи од теста (bread sticks)

Поспите црним сусамом и пеците на 180 степени око 20 до 25 минута. Ако желите меканије онда треба да буду средње румене. А ако желите хрскавије онда интензивно златна боја.

Поспите црним сусамом и пеците на 180 степени око 20 до 25 минута. Ако желите меканије онда треба да буду средње румене. А ако желите хрскавије онда интензивно златна боја.
штапићи од теста (bread sticks)

Могу и по неколико дана да остану свежи. Идеални су за нека путовања. Уместо црног сусама може ким. И то би било то. Суперишка рецепт. 🙂

Могу и по неколико дана да остану свежи. Идеални су за нека путовања. Уместо црног сусама може ким.
штапићи од теста (bread sticks)

Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *