празнична погача
Теста и пите

Старинска РУЖА погача

 

Ово је старинска Ружа погача. Доста се разликује од рецепата које сам до стада имала прилике да испробам. Рецепт сам добила захваљујући другарици која ми је уступила неколико кулинарских ђаконија, веровали или не, чукунбабиних. Њена чукун баба је одрасла у једном мађарском месту и кажу њени да је била врхунска куварица. Кад год би се организовало неко веће славље њу су звали да кува. Уз допуштење моје другарице ја вам поклањам овај рецепт.

За почетак морам да напоменем да је ова старинска РУЖА  погача више као колач. Да се не збуните када спремате. Није онако ваздушата и мекана, али је зато укус изузетан.

Од намерница вам је потребно: 850гр просејаног брашна, 30гр свежег квасца, кашичица шећера, 4 кашике уља, 1 кашика соли, 500мл млаког млека, 3 жуманца, 200 гр путера, ким и сусам за посипање.

У млако млеко ставити шећер и квасац и пустити да нарасте. Брашно просејати па у њега додати уље и со и на крају млеко са квасцем. Све добро сјединити.

У млако млеко ставити шећер и квасац и пустити да нарасте. Брашно просејати па у њега додати уље и со и на крају млеко са квасцем. Све добро сјединити.

Тесто умесите науљеним рукама. Оставите на собној температури да вам нарасте, да се дуплира. Око двадсесетак минута. Морам овде да напоменем да ће тесто да вам буде мало тврђе. Са се не збуните тако треба јер је погача као колач, није онако много ваздушаста.

Тесто умесите науљеним рукама. Оставите на собној температури да вам нарасте, да се дуплира. Око двадсесетак минута. Морам овде да напоменем да ће тесто да вам буде мало тврђе. Да се не збуните тако треба. Опет напомињем да је мало тврђа али се топи док се једе  🙂 .

Добро сједините путер и жуманца.

Добро сједините путер и 2  жуманца.

Тесто развијте на пола прста дебљине и премажите умућеним путером. Овде ћете мислити да вам је много путера, верујте није. Само се чини. Подлогу на којој развијате тесто не посипајте брашном евентуално мало науљите. Тесто развијте на пола прста дебљине и премажите умућеним путером. Овде ћете мислити да вам је много путера, верујте није. Само се чини. Подлогу на којој развијате тесто не посипајте брашном евентуално мало науљите.

Увијте у ролат, и исеците на парчиће око 2 прста ширине. Увијте у ролат, и исеците на парчиће око 2 прста ширине. Покрите памучном крпом и оставите да мало нарасте (око 10 минута) само да попуни посуду за печење.

Покрите памучном крпом и оставите да мало нарасте (око 10 минута) само да попуни посуду за печење. Премажите умућеним жуманцетом, поспите кимом и сусамом и ставите да се пече на 200 степени око 45 минута. На половини печења извадите и прекрите папиром за печење и вратите у рернуПремажите умућеним жуманцетом, поспите кимом и сусамом и ставите да се пече на 200 степени око 45 минута. Када је почела да се пече верујте имала сам утисак да је много масноће. Буквално је почела да се “крчка“.  🙂 Помислила сам да ће да цури масноћа. Када је била готова нигде није било масноће. Чак ми се чинила мало сувљом.

Првих двадесет минута не отварајте рерну. Када извадите из рерне, прекрите памучном или ланеном крпом попрскајте водом и оставите десет минута. Сервира се топла.

На половини печења извадите и прекрите папиром за печење и вратите у рерну. Првих двадесет минута не отварајте рерну. Када извадите из рерне, прекрите памучном или ланеном крпом попрскајте водом и оставите десет минута да одмара. Сервира се топла. Одлично иде уз сладак купус. Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *