Султанове палачинке
Распевани колачи

Султанове палачинке (Les crêpes de sultan)

Султанове палачинке или у оригиналном називу “ Les crêpes de sultan“ је рецепт који потиче из 19. века. И ово је један од оних рецепата који има јако занимљиву причу.

По предању негде на почетку деветнаестог века обрео се у Измиру један француски посластичар. По једној од верзија изгубио је посластичарницу на коцки и решио је да се отисне у Америку. Грешком се укрца у погрешан брод који га одведе право у Турску. Како није имао пуно пара једина опција му је била да оде из Измира за Грчку неким теретним бродом.

Ту негде на доку почео је да се хвали својим кулинарским умећима. Почео је причу о богатству које поседује, о посластичарници у центру Париза која је његова. Тако је добро измислио причу да нико није могао ни да претпостави да је уствари све прокоцкао. Ту на доку чује причу султановог сина кувар и крене да му се подсмева. Мало по мало расправа је кренула у општи метеж да би у једном тренутку кувар предложио посластичару кулинарски двобој. Да направе по један дезерт који ће да проба султанова мајка па ако посластичар победи може да преузме његов посао.

Кувар је направио дезерт са наром, док је посластичар мучио муке око рецепта. Није имао појма о турској кухињи. Решио је да помеша француску кухињу са кухињом једног Мароканца кога је знао из Париза. И тако су настале “султанове палачинке“.

У 350мл млека скувајте 4 кашике гриза са кесицом ванилин шећера и 4 кашике шећера. Кувајте као класичну гриз кашу док се не згусне. Отприлике 5 до 8 минута уз константно мешање.

султанове палачинке

Оставите са стране да се потпуно охлади док спремите палачинке. Умутите једно јаје па додајте кашику меда и прстохват соли. Додајте и кашику растопљеног путера. Отприлике 5 кашика брашна али да не буду вршне додајте, кашичицу прашка за пециво па полако додајте млека колико је потребно да се направи тесто које је за нијансу гушће. Али само за нијансу. Ја сам искрено и брашно и млеко додала одокативно да бих испржила две палачинке а ви процените. А сад што се тиче прашка за пециво предпостављам да је много касније додат. Прже се мало дебље палачинке само са једне стране.

Оставите са стране да се потпуно охлади док спремите палачинке. Умутите једно јаје па додајте кашику меда и прстохват соли. Отприлике 5 кашика брашна али да не буду вршне додајте, кашичицу прашка за пециво па полако додајте млека колико је потребно да се направи тесто које је за нијансу гушће. Али само за нијансу. Ја сам искрено и брашно и млеко додала одокативно да бих испржила две палачинке а ви процените. А сад што се тиче прашка за пециво предпостављам да је много касније додат. Прже се мало дебље палачинке само са једне стране.
Султанове палачинке

Половину гриза додајте на почетак палачинке. Гриз ће таман да набубри и да буде чврста маса.

Половину гриза додајте на почетак палачинке. Гриз ће таман да набубри и да буде чврста маса.
Султанове палачинке

Полако уролајте и оставите са стране 10 минута да “одмори“

Полако уролајте и оставите са стране 10 минута да ''одмори''
Султанове палачинке

Умутите једно јаје па додајте кашичицу цимета. У други тањир ставите брашно и на врелом уљу испохујте палачинке.

Умутите једно јаје па додајте кашичицу цимета. У други тањир ставите брашно и на врелом уљу испохујте палачинке.
Султанове палачинке

Одмах вреле поспите благо шећером у праху.

Одмах вреле поспите благо шећером у праху.
Султанове палачинке

Оставите у тањиру да се потпуно охладе пре сервирања. Када се охладе исеците по дијагонали на два или три парчета ко колико воли.

Оставите у тањиру да се потпуно охладе пре сервирања. Када се охладе исеците по дијагонали на два или три парчета ко колико воли. Е сада ви се сигурно питате шта је било после. Назвао је дезерт по султану и то се јако допало мајци. Међутим, кувар је био омиљен и у Истамбулу и у Измиру на двору па због тога није отишао. А посластичар је остао у Измиру да ради као кувар и посластичар наредних пет година. Вратио се у Француску са довољно новца да на мору отвори посластичарницу са главним дезертом  '' Les crêpes de sultan''
Султанове палачинке

Е сада ви се сигурно питате шта је било после. Назвао је дезерт по султану и то се јако допало мајци. Међутим, кувар је био омиљен и у Истамбулу и у Измиру на двору па због тога није отишао. А посластичар је остао у Измиру да ради као кувар и посластичар наредних пет година. Вратио се у Француску са довољно новца да на мору отвори посластичарницу са главним дезертом “ Les crêpes de sultan“

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *