сарма посна која се спрема од семенки сунцокрета
Васељенски рецепти,  Мастер клас из кулинарства,  Посно

СВЕТОНИКОЉСКА ПОСНА САРМА

Њено величанство сарма. Било да је посна или мрсна неизоставни је део наше кухиње. Шта је старије јаје или кокошка? Ко је од кога узео рецепте? Ми од Турака или Турци од нас? Све једно је ко је од кога узео, ми смо најлепше издвојили и назвали их НАШОМ кухињом. Лепота наше традиције се састоји у томе што буквално сваки засеок има нешто своје што га одваја од других. О градовима и да не причам.  Издваја нас и лепота посне хране, лепота славских трпеза. Ово је рецепт за сарму доле негде са југа.  Укус је непоновљив. Ја сам га добила још поодавно од моје баке, а она од једне монахиње и од тада га не мењам. Рецепт је иначе из 1936.

200гр сирових семенки сунцокрета самељите у млину за кафу. Да буде ситно као брашно рецимо. Моја другарица којој сам дала рецепт предходно мало пропржи семенке сунцокрета ја не.

Светоникољска посна сарма
Светоникољска посна сарма

Одвојите листове и мало их проперите у води. Узмите листове купуса средње. Око 20 листова. Ко воли као ја мале сарме онда већи лист купуса поделите на два дела.

Светоникољска посна сарма

Ако вам је у средини листа онај тврђи део доста велики ви га исеците да поравнате лист. А велики лист исеците по средини уздуж на два дела.

Светоникољска посна сарма

Две главице црног лука исецкајте ситније и на уљу га продинстајте без воде водећи рачуна да вам не загори. Ту вам је потребна шоља уља.  Ако мислите да вам је мало уља додајте још око 1дл сасвим је довољно. Овде морам да напоменем да сарме нису масне па ко воли више уља нека дода, то сам ја мало модификовала рецепт по свом укусу, јер по оригинал рецепту иде баш доста уља скоро пола литре.

Светоникољска посна сарма

Када лук постане онако стакласт додати 2 кашичице бибера, 1 кашику соли, око 250гр пиринча.

Светоникољска посна сарма

Мало пропржите на уљу и пиринач ће да упије уље таман колико треба. Додајте око 1 дл воде и мало продинстајте. Овде је битно да се пиринач не раскува него да остане скоро сиров јер док се кува тако поприма све оне лепе сокове и укусе купуса и зачина.

Светоникољска посна сарма

Помешати 2 кашичице слатке и 1 кашичицу љуте алеве паприке па додати две кашичице. Једну кашичицу оставити за касније. Додати млевен сунцокрет. Све добро промешати вратити на ринглу сипати чашу воде али не пуну рецимо два прста од врха и уз мешање буквално да вам се кува 3 минута. Склоните са ватре и оставите једно 5 минута само колико да баш није врео фил. Не више.

Светоникољска посна сарма

На један лист купуса иде једна кашика фила, довољно је сасвим. Раширите лист и ставите фил при дну.

Светоникољска посна сарма

Савијте са стране лево и десно ка унутра лист.

Светоникољска посна сарма

Увијте у ролницу слободно чвршћу јер ће купус да омекша и пиринач да набубри.

Светоникољска посна сарма

На дно шерпе ставите  уља да прекрије дно, ређајте сарме, једну до друге.

Светоникољска посна сарма

Прекријте сарме са два цела листа купуса, налијте водом да огрезну, додајте ону преосталу зачинску паприку и ако је остало мало фила или масноће из тигања. По укусу можете додати насецкану једну љуту папричицу да се кува заједно са сармама. Често проверавајте колико течности има јер ће пиринач да упија воду доста. Ако се сећате нисмо га много динстали за фил па је ред да сада упије течност.

Светоникољска посна сарма

Сарма, познато је да се крчка мало дуже. На средњу ватру или чак мало тишу ставите једно минимум два сата. И наравно сутрадан је лепша. Па пријатно!!!

Светоникољска посна сарма

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

2 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content