Торта Бели Анђео
Распевани колачи

Торта Бели Анђео са печеним корицама

Кремаста торта идеална за сва славља

Ово је једна од класичних прелепих торти за сва славља. Одлична је за украшавање шлагом. Идеална за оне који не воле орашасте плодове у тортама, а воле домаћу торту. Торта је кремаста и буквално се топи у устима. По жељи можете додати и мало више шећера мада мислим да је сасвим довољно. Торта је из једног кувара из седамдесетих. Намерно сам у наслову ставила “са печеним корицама“. Знате постоји она која има исти назив само са розен корицама. Бели Анђео је оригинални назив из тадашњег кувара па да се не помешају торте.

Другарица је ову торту спремала за једну свадбу. Украсила је перлама и бисерима и прелепим бело сребрним ружама од шлага. Торта је била пун погодак јер је млада алергична на орашасте плодове.

Састојци Корица: 6 беланаца, 6 кашика шећера, 5 кашика брашна, 1 кесица прашка за пециво


Фил: 6 жуманаца, 12 кашика шећера, 8 дл млека,1 шипка ваниле, 100 г густина, 125 г путера, 250 мл слатке павлаке


Прелив за корице: 2 дл млека


Други фил или прелив: 200 г беле чоколаде за кување, 200 мл неутралне млечне павлаке за кување, 1 кашичица желатина

Три беланцета умутити са прстохватом соли у чврст снег. Додати три кашике шећера па даље мутити. Лагано умутити две и по кашике брашна и пола кесице прашка за пециво. Сипати у округли калуп од 26цм.

Ово је једна од класичних прелепих торти за сва славља. Одлична је за украшавање шлагом. Идеална за оне који не воле орашасте плодове у тортама, а воле домаћу торту. Торта је кремаста и буквално се топи у устима. По жељи можете додати и мало више шећера мада мислим да је сасвим довољно. Торта је из једног кувара из седамдесетих. Намерно сам у наслову ставила ''са печеним корицама''. Знате постоји она која има исти назив само са розен корицама. Бели Анђео је оригинални назив из тадашњег кувара па да се не помешају торте. Другарица је ову торту спремала за једну свадбу. Украсила је перлама и бисерима и прелепим бело сребрним ружама од шлага. Торта је била пун погодак јер је млада алергична на орашасте плодове. Састојци Корица: 6 беланаца, 6 кашика шећера, 5 кашика брашна, 1 кесица прашка за пециво Фил: 6 жуманаца, 12 кашика шећера, 8 дл млека,1 шипка ваниле, 100 г густина, 125 г путера, 250 мл слатке павлаке Прелив за корице: 2 дл млека Други фил: 200 г беле чоколаде за кување, 200 мл неутралне млечне павлаке за кување, 1 кашичица желатина Три беланцета умутити са прстохватом соли у чврст снег. Додати три кашике шећера па даље мутити. Лагано умутити две и по кашике брашна и пола кесице прашка за пециво. Сипати у округли калуп од 26цм.
Торта Бели Анђео

Избушкајте корицу чачкалицом и прелијте је полако хладним млеком из фрижидера. Хладно млеко врућа корица. И тако испеците две корице. Корице се пеку на 180 степени 25 минута.

Избушкајте корицу чачкалицом и прелијте је полако хладним млеком из фрижидера. Хладно млеко врућа корица. И тако испеците две корице. Корице се пеку на 180 степени 25 минута.
Торта Бели Анђео

Направите фил. Прво умутите жуманца са кристал шећером, густином и трећином млека од оних 8 дл. Све добро сједините. Преостало млеко скувајте са шипком ваниле па кад проври додајте смесу од жуманаца. Лагано уз мешање. Смањите ватру па полако кувајте док се не згусне. Од момента када се згусне каша кувајте још 5 минута. Склоните са ватре па умешајте путер. Када се отопи путер и све сједини пустите да се охлади фул скроз.

Да се не би створила корица одозго ставите пријањајућу фолију. Када се охлади полако умешајте умућену слатку павлаку. Ако нема шећера слатка павлака додајте две кашике шећера у праху. Пола фила ставите преко корице па друга корица па фил. Ставите у фрижидер да се охлади. Преко торте иде прелив или други фил како ко зове.

На тиху ватру ставите павлаку и чоколаду да се полако кувају. Када се чоколада отопи и све се сједини кувајте још неколико минута да се згусне. Практично правите као бели ганаш. Измакните са ватре па додајте набубрели желатин. Све измешајте па опет вратите на ватру 3 минута. Прелијте преко торте. Оставите у фрижидеру да преноћи.

Направите фил. Прво умутите жуманца са кристал шећером, густином и трећином млека од оних 8 дл. Све добро сједините. Преостало млеко скувајте са шипком ваниле па кад проври додајте смесу од жуманаца. Лагано уз мешање. Смањите ватру па полако кувајте док се не згусне. Од момента када се згусне каша кувајте још 5 минута. Склоните са ватре па умешајте путер. Када се отопи путер и све сједини пустите да се охлади фул скроз. Да се не би створила корица одозго ставите пријањајућу фолију. Када се охлади полако умешајте умућену слатку павлаку. Ако нема шећера слатка павлака додајте две кашике шећера у праху. Пола фила ставите преко корице па друга корица па фил. Ставите у фрижидер да се охлади. Преко торте иде прелив или други фил како ко зове. На тиху ватру ставите павлаку и чоколаду да се полако кувају. Када се чоколада отопи и све се сједини кувајте још неколико минута да се згусне. Практично правите као бели ганаш. Измакните са ватре па додајте набубрели желатин. Све измешајте па опет вратите на ватру 3 минута. Прелијте преко торте. Оставите у фрижидеру да преноћи. Још нешто да додам. Не знам да ли сте приметили да око торте има другог фила. Ја је нисам украшавала да би видели како изгледа торта као рецимо идеално празно сликарско платно. По оригиналном рецепту други фил иде и око торте и на њему су биле руже од шлага, а не на торти. Али то је све ствар уметника. :)  Да не заборавим драги моји скокните до инстаграм профила јер ускоро креће наградна игра.  Шаљем пољупце
Торта Бели Анђео

Још нешто да додам. Не знам да ли сте приметили да око торте има другог фила. Ја је нисам украшавала да би видели како изгледа торта као рецимо идеално празно сликарско платно. По оригиналном рецепту други фил иде и око торте и на њему су биле руже од шлага, а не на торти. Али то је све ствар уметника. 🙂

Да не заборавим драги моји скокните до инстаграм профила јер ускоро креће наградна игра. Шаљем пољупце

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *