хидроскопне су
Теста и пите

Уврнуте кифлице (или изресане кифлице)

Ово је рецепт за уврнуте кифлице или како их неко назива изресане кифле. У оригиналу се пуне са качкаваљем мада су мноооого добре са филом од меса. Тесто је невероватно мекано и свеже остају по неколико дана, мада код мене нема шансе 🙂 . Постоји једна дивна професорка која на својим предавањима каже доручак од толико до толико, ручак од толико до толико вечера до 19 часова и то лагана. Ма какви. Знам да је штетно и да се таложи и да ГОЈИ али ВООООЛИМ вруће кифлице увече. Тако сам и ове спремала и наравно кренула да их једем око поноћи онако хедонистички уз пиво.  То препоручујем само правим хедонистима …па и филозофима.

За уврнуте кифле вам је потребно : 1кг просејаног брашна тип 500, 400мл млаког млека, 100мл млаке воде, 200мл уља, коцка свежег квасца, једна кесица прашка за пециво, 40гр отопљеног путера, 1 кашика шећера, 2 кашичице соли, 2 кашике алкохолног сирћета, 1 жуманац и 1  цело јаје, 250гр качкаваља, сусам за посипање, и још мало уља.

Помешати млако млеко и воду и ставити измрвљену коцку квасца и кашику шећера. Квасац треба само да вам крене.Као на слици.

У просејано брашно(тип 500) додати све састојке осим уља, квасца и путера. Промешати па додати истопљен путер и уље.

Додати млеко са квасцем и умесити тесто. Тесто ће вам бити меканије и мало масније да вас не збуни, тако треба.

Оставите тесто да нараста само колико да се дуплира. То је отприлике двадесетак минута.

Добро науљите руке јер ће све тесто упити и премесите га.

Вадите лоптице величине на пример мало мање од тениске лоптице. Растањите оклагијом да буде танко и половину исеците на трак. И не брашњавите подлогу него само науљите руке и мало лоптицу.

На половину која није исечена ставите нарендан качкаваљ. Качкаваљ да вам буде неки који се топи. Ја користим  који је кажу млад качкаваљ и скроз се истопи.

Завите у ролну почевши од дела са качкаваљем.Савијте у полукруг.

Поређајте у плех и осавите да нарастају док се не дуплирају. То је око 15 минута отприлике.

Премажите их жуманцима и поспите сусамом.

Пеците их на 180 степени око 30 минута у зависности од рерне.

уврнуте кифлице
уврнуте кифлице

Кифлице су јако мекане и остају свеже и по неколико дана.

уврнуте кифлице
уврнуте кифлице

А ако вам недостане качкаваља слободно могу и празне. Ово је пун плех празних у недостатку качкаваља, па могу да се умачу у разне сосове.  И једна напомена. Доста рецепата постоји са квасцем и прашком за пециво. Оба су за нарастање теста, али је то очигледно неко паметнији од мене осмислио јер је меканија корица дефинитивно када се користе оба.  ПА ПРИЈАТНО!!!

уврнуте кифлице
уврнуте кифлице

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *