пече се у шпорету на дрва или мало дуже у рерни
Месо и само месо

Васкршња плећка по рецепту мога тате

Морам искрено да вам признам да је ово рецепт ( за Васкршњу плећку) мога тате.  Некако он је увек задужен за месо. Мада и ја спремим али углавном по његовим рецептима. Мислим, што је сигурно, сигурно је.  🙂

Обично се каже да за Васкрс иде јагњетина а за Божић прасетина међутим, некако се наместило да касапин од кога купујемо  месо понуди нам овај дивни комад. Наравно тата одмах узме за Васкрс и како нас фала Богу има доста у кући јешних, једва стигох да сликам. Па ево по рецепту мога тате.   Свињску плећку добро истрљајте сољу. Да буде цела посољена. Узмите метални штапић за ражњиће или неки други предмет којим можете да избодете плећку и предњу страну где је кожа целу избодите. Узмите свињску маст па намажите плех у тањем слоју али га целог намажите. Плећку добро намажите целу.

Е сад у зависности колика је толико ставите масти. Битно је што би наше бабе рекле да буде “начмакана“. Ставите у плех и тако оставите десет минута да одмори. Ставите у рерну.  Е сад ко има електрични шпорет време се одређује овако 15 минута 1 сантиметар дебљине на 180 степени и плус још мало ако видите да није печено рецимо десетак минута. А ако имате шпорет на дрва као ја у овом случају онда је битно да се не ложи од једном прејака ватра него постепено и да се додаје дрво по дрво отприлике 3 сата. Овако ће кожица да вам увек крцка неће да буде онако жилава.

Пошто је плећка идеално “прошарана“ отопиће се мало масноће. Наравно ту масноћу искористите за младе кромпириће јер је јако здрава у односу на уље. И још нешто слободно спремите врућу погачу за мочу и онако топкајте док је још моча врућа. Сервира се са реном из теглице и купус салатом. И немојте да филозофирате са разним зачинским травкама упропастићете доживљај. ПРИЈАТНО ВАМ БИЛО!!!

Васкршња плећка по рецепту мога тате
Васкршња плећка

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *