декор по жељи
Распевани колачи,  Теста и пите

Веверкове заврзламе (изузетно пециво пуњено ВЕВЕРКОМ)

Организовала ја мој први етно сајам “ са традицијом на пут око света“.  Пуно пријава, много више учесника( то је за другу причу), и међу њима човек са врло необичним стајлингом (господина, данас реткост) и са још необичнијим производом. Мирко Перић. Јаве се мени пријатељи који долазе са ракијом да ме питају да ли може да излаже и њихов пријатељ, јако фин момак, покупио све награде на међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. Он би дошао директно са сајма на моју манифестацију. Наравно ја одобрим. Како је била велика гужва на мојој манифестацији искрено нисам ни много обратила пажњу на његов штанд све док није кренуо да се пакује. Тек тада сам се испричала са човеком и добила на поклон теглу Веверка.  И тако је кренула идеја за “веверкове заврзламе“.

веверко

Шта је ВЕВЕРКО? Веверко је нека врста да кажем крема од 30% лешника и 70% најфинијег чистог меда. 100% идеја и производ Мирка Перића.  Врло необично, укус непоновљив и слободно могу да кажем ко га једном проба – љубав за цео живот.  Кусала ја кашику по кашику док ми није пало на памет да испробам како се понаша са разним тестима. И тако ја дођем на идеју за ВЕВЕРКОВЕ ЗАВРЗЛАМЕ.  Тесто је пенасто и мекано као памук. А са Веверком укус који тера на још.

У 250мл млаког млека ставити кашику шећера и измрвити пола коцке квасца. Само промешати. Не треба да нараста квасац.

квасац се стави у млако млеко

У вангли помешајте 500гр просејаног брашна, кашичицу прашка за пециво и пола кашичице соли.

 

сви прашкасти делови се промешају
веверкове заврзламе

Додајте 50мл уља, 100мл јогурта, и млеко са квасцем. Замесите тесто и прекријте провидном фолијом. Да нараста само  колико да се дуплира око 15 минута.

да нараста 20 минута

Премесити тесто науљеним рукама. Пазите тесто је јако лепљиво и мекано. Не треба додавати брашна.

тесто јако мекано

Извадити две јуфке величине тениске лопте. Сваку развити танко.Све то радити науљеним прстима.

развити круг

Намазати кашику ВЕВЕРКА, и увити у што тању да кажем глисту.

намажите кашику веверка

Тако исто и са другом јуфком и обе увити у плетеницу.

направити венац

Ставити у плех, прекрити памучном крпом да нараста да се дуплира.  Премазати жуманцетом и пећи на 180 степени око 20 до 25 минута у зависности од рерне.

направите шкољкице

Узети мале јуфкице величине пинг понг лоптице, растањити их, сипати по равну кашичицу ВЕВЕРКА, преклопити ( као оне шкољкице) , ставити у плех да нарастају да се дуплирају.

премазује се жуманцетом

Такође и њих премазати жуманцетом умућеним.

пеку се двадесетак минута

Пећи на 180 степени.

венац па у средини шкољкице

Сервира се плетеница ( која је као ђеврек велики) а унутра шкољкице. Не иде шећер у праху.

мекано као памук

Па пријатно вам било!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *