одлична када дођу гости
Теста и пите

ЗАМАЈНА ПИТА

Замајна пита…Наш народ има једну много лепу изреку “И ДОКОН ПОП ОВЦЕ КРШТАВА“. Е зато се и ова моја пита зове “ЗАМАЈНА “. А зашто баш замајна? Да бих вам дочарала прво морам да испричам један виц.

Продаје цига на пијаци неко средство за убијање мушица. И дере се на сав глас:“ Навали народе, ефикасно, убија муве на муртво!“ Прилази му један човек: “Јел’ море циго јел’ ти то ефикасно? Како то функционише?“ Јесте госн’ мнооого добро. Уфатиш муву, па је окренеш на леђа, па јој отвориш уста и капнеш ово. И она цркне. Па добро бре, ако је већ ухватиш онда је само згњечиш. А на то ће цига: “Пааа доообро, може и тако, како оћеш.“

Тако као у овом вицу може како оћеш. Ја видела код једне изузетне куварице из Турске како сече коре на траке и од тога прави нешто. Била је као нека баклава, не сећам се тачно целог рецепта. Али је мени остало у глави исечене коре. И ја решим да исечем коре на траке и испробам рецепт. Наравно користила сам мој опробани рецепт за слану питу.  И тако кренула…

Паковање кора од пола килограма вам је потребно. Узмете неколико кора и увијете их. Као на слици отприлике.

пита

Исечете их на отприлике 2цм ширине.

Замајна пита

Сваку ту ролницу растурите и одвојите коре.

Замајна пита

Умутите 4 цела јајета, додајте 1/2л јогурта, 200гр нарендане шунке, 100гр наренданог качкаваља, соли и бибера по укусу. Све сједините и на крају додајте 1дл парадајз сока или пиреа. Ја сам додала мој медитерански прелив од парадајза ( имате га у мојим рецептима).

Замајна пита

Ставите коре, добро све у вангли сједините и оставите десет минута да “одмара“.

Замајна пита

Добро науљите ватростални суд или неки други плех који имате.  Изручите све из чиније и утапкајте.

Замајна пита

Одозго нарендајте још 100гр качкаваља.

Замајна пита

Пеците на 200 степени око 30 минута у зависноси од рерне.

Замајна пита

Готову питу оставите 10 минута па тек онда сеците.

Замајна пита

И разговарам ја телефоном са другарицом и причам јој о пити, кад она мени: “А зашто си се замајавала и секла коре када си могла само да их премазујеш и ређаш?“ И ја се  сетим вица.  🙂  “Пааа доообро, може и тако, како оћеш.“ И ту јој ја наденем име. Иначе, пита је стварно изузетна и доста испадне. Можете и по укусу додати љуто.  Вредело је труда.  🙂  ПРИЈАТНО!!!

Замајна пита

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *