зебра куглоф са трешњама
Распевани колачи

Зебра куглоф са трешњама (Zebrakuchen mit Kirschen)

Пре негде петнаестак година копајући са другом по нишком бувљаку купимо од једног лика неке немачке новине из 1938. године. Додуше део новина за неких 5 динара. И у тим новинама је било три нека рецепта. Један за неке домаће кобасице и куване кнедле, један за нешто од говеђег језика и за овај куглоф.

И поред тих рецепата био је један чланак о кувару неком који је кувао по кућама и тако рекламирао свој ресторан. Ходајућа реклама.  Много ми се то допало као идеја. 🙂 

Само да знате пет пута сам проверавала рецепт јер су ми састојци били сувише некако прости. Нисам знала да су неке информације биле доступне још тада. Као на пример да ако тесто има какао обавезно додати соду бикарбону због киселости јер какао не реагује са прашком за пециво. Човек се није родио научен па тако ни ја.

Пре негде петнаестак година копајући са другом по нишком бувљаку купимо од једног лика неке немачке новине из 1938. године. Додуше део новина за неких 5 динара. И у тим новинама је било три нека рецепта. Један за неке домаће кобасице и куване кнедле, један за нешто од говеђег језика и за овај куглоф.  И поред тих рецепата био је један чланак о кувару неком који је кувао по кућама и тако рекламирао свој ресторан. Ходајућа реклама.  Много ми се то допало као идеја. :) Само да знате пет пута сам проверавала рецепт јер су ми састојци били сувише некако прости. Нисам знала да су неке информације биле доступне још тада.  Као на пример да ако тесто има какао обавезно додати соду бикарбону због киселости јер какао не реагује са прашком за пециво. Човек се није родио научен па тако ни ја.
зебра куглоф са трешњама

По рецепту иде мало састојака а испадне већи куглоф. Спремите две чиније за мућење. У куглоф иде само три јајета. Одвојите у једну ванглу жуманца у другу беланца. Вршну чашу шећера (од јогурта) узмите, па пола ставите у жуманца а пола у беланца. Можете и ону шољу велику од кафе. Док не умутите жумунца на столу вам стоје беланца са шећером. То је врло битно јер се тако полако топи шећер и сједињује са беланцима.

Жуманца ручно умутите са шећером док не побеле. Додајте пола шипке ваниле, чашу топле воде, пола чаше уља. Сједините, па одједанпут додајте две и по чаше брашна ( ја сам ставила меко тип 400), прстохват соли, кесицу прашка за пециво и пола кашичице соде бикарбоне. Чаше брашна не треба да буду вршне, напротив пола прста од врха да буду напуњене.

То све добро сједините, па онда умутите беланац миксером. Видећете да ће беланац да буде као шаум не ни чврст а опет умућен како треба. Мути се 4 до 5 минута у зависности од јачине миксера. У масу од жуманаца сипите беланца и крупним покретима жицом у само неколико потеза сједините (због ваздуха). Поделите на два дела. У први део ставите две кашике какаа, а други оставите тако.

Калуп за куглоф подмажите путером. Ставите обе масе одједанпут или кашику једне па кашику друге, да буде шарено. 150гр трешњи очишћених ставите свуда у круг. Неће да потону па није потребан гриз. Додајте и 50гр сецкане чоколаде за кување по површини.

По рецепту иде мало састојака а испадне већи куглоф. Спремите две чиније за мућење. У куглоф иде само три јајета. Одвојите у једну ванглу жуманца у другу беланца. Вршну чашу шећера (од јогурта) узмите, па пола ставите у жуманца а пола у беланца. Можете и ону шољу велику од кафе. Док не умутите жумунца на столу вам стоје беланца са шећером. То је врло битно јер се тако полако топи шећер и сједињује са беланцима.  Жуманца ручно умутите са шећером док не побеле. Додајте пола шипке ваниле, чашу топле воде, пола чаше уља. Сједините, па одједанпут додајте две и по чаше брашна ( ја сам ставила меко тип 400), прстохват соли, кесицу прашка за пециво и пола кашичице соде бикарбоне. Чаше брашна не треба да буду вршне, напротив пола прста од врха да буду напуњене.  То све добро сједините, па онда умутите беланац миксером. Видећете да ће беланац да буде као шаум не ни чврст а опет умућен како треба. Мути се 4 до 5 минута у зависности од јачине миксера. У масу од жуманаца сипите беланца и крупним покретима жицом у само неколико потеза сједините (због ваздуха). Поделите на два дела. У први део ставите две кашике какаа, а други оставите тако. Калуп за куглоф подмажите путером. Ставите обе масе одједанпут или кашику једне па кашику друге, да буде шарено. 150гр трешњи очишћених ставите свуда у круг. Неће да потону па није потребан гриз. Додајте и 50гр сецкане чоколаде за кување по површини.
зебра куглоф са трешњама

Пеците на 180 степени око 35 до 40 минута у зависности од рерне. Окрените куглоф и ставите на тацну. Не скидајте калуп. Увијте га крпом коју сте скроз потопили у хладну воду. Тако оставите док се крпа не охлади сигурно једно пола сата до 40 минута, мада опет пипните.

Пеците на 180 степени око 35 до 40 минута у зависности од рерне. Окрените куглоф и ставите на тацну. Не скидајте калуп. Увијте га крпом коју сте скроз потопили у хладну воду. Тако оставите док се крпа не охлади сигурно једно пола сата до 40 минута, мада опет пипните.

И ако нисте знали када ставите мокру крпу преко неког калупа, и тако оставите петнаестак минута нема бојазни да вам се тесто залепи за калуп. Извадите калуп и оставите да се куглоф прохлади.

И ако нисте знали када ставите мокру крпу преко неког калупа, и тако оставите петнаестак минута нема бојазни да вам се тесто залепи за калуп. Извадите калуп и оставите да се куглоф прохлади.
зебра куглоф са трешњама

Много леп куглоф, софтан и пун богатог укуса са релативно мало састојака и то не нешто специјалним. Све у свему супер посластица.

Много леп куглоф, софтан и пун богатог укуса са релативно мало састојака и то не нешто специјалним. Све у свему супер посластица. Пријатно!
зебра куглоф са трешњама

Пријатно!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content