врло издашно пециво два плеха испадне
Теста и пите

Ленкино пециво

Неки кажу да је Ленкино пециво добило назив по чувеној Ленки Дунђерски, али истраживања су показала да је уствари пециво настало доста  раније. Оно што се засигурно зна је да га је у “народ раширила“ извесна госпођа Милева између два рата. А госпођи Милеви је рецепт био написан од стране мајке у једну свеску (коју је госпођа Милева добила са девојачком спремом). Како год било рецепт је опстао до дана данашњег у релативно неизмењеном облику. Једино чега тада није било у рецепту је сусам, али ја га много волим па сам морала да га додам  🙂 . Овај рецепт имам још одавно, татина тетка га је записала ( а ја имам неке њене забележене рецепте). 

У 750гр меког, просејаног брашна додајте 150гр путера, 150мл уља, 2 јајета, кашичицу соли, 150мл млаког млека. Коцкицу квасца онако размрвите у 150мл млаке воде и додајте 2 кашичице шећера. Оставити да нараста око 5 минута само. То сипати у све остало и добро сјединити. Путер треба да буде онако мало мекши, не скроз отопљен. Поспите мало брашна одозго (савет великог маестра Вокија Костића). И покријте памучном крпом да нараста.

умесити брашно, путер, уље, јаја додати соли квасца млека и на крају свежи квасац потопљен у млакој води са шећером
Ленкино пециво

Тесто треба да нараста око пола сата и треба да буде мало више нарасло него дупло. То је отприлике пола сата. Наравно да не подсећам да нараста на топлом.  🙂

да нараста око пола сата
Ленкино пециво

Тесто поделите на две јуфке. Видећете да је онако како бих рекла,  јако пенасто и мекано.

поделити на две јуфке
Ленкино пециво

За фил вам треба 500гр сремског сира или неког другог ситног сира у који сте додали два жуманцета, 2 кашике киселе воде и 1дл киселог млека.

помешати ситан сир, жуманца и јогурт за фил

Јуфку оклагијом растањите најтање што можете. Као кад спремате кору за увијачу рецимо. Мени је заузело трећину класичног округлог стола. Није вам потребно подмазивање стола нити да поспетре брашном, јер је тесто масније и не лепи се.

кору развити што тање

Премажите половином фила и гледајте да буде скоро до ивице фил.

кору премазати половином фила

Полако уролајте у што тањи ролат и добро пазите јер је тесто склоно цепању. И ако се мало поцепа не мари. Наставите даље.

уролати танко

Исеците на парчиће ширине око 2 прста и поређајте као на слици. Премажите жуманцетом и поспите сусамом.  Тако исто урадите и са другом  јуфком. Од ове масе вам доста испадне. Два пуна плеха.

исећи на парчад два прста ширине

Пеците на 200 степени око пола сата у зависности од рерне.

пећи на 200 степени око пола сата до 40 мин

Печене оставите прекривене памучном или ланеном крпом око 10 минута.  И то је сва мудрост. Јако је лепо, врло укусно и издашно.

И само једно подсећање на наградну игру која је у току на ФБ страници.  Лепу награду сам спремила за све љубитеље добрих рецепата  🙂

оставити прекривено 15 минута
Ленкино пециво

ПРИЈАТНО!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *