сирничка погача
Uncategorized

Права традиционална сирничка погача

СирниЧка погача са Ч. Зашто? Искрено појма немам.

Када решите да идете у неки етно конак или када уплатите боравак у неком од сеоских домаћинстава обично се нуди полу или пун пансион. Сваки од тих пансиона има неку врсту традиционалног доручка. То подразумева сувомеснате домаће производе, кајмак, сир, јогурт, сурутка, разне пите, уштипци, мекике, хлебови и погаче. Пуна трпеза свакојаких ђаконија који обично се праве баш на самом домаћинству. Такође и етно ресторани у својој понуди имају доручак са домаћим производима.

Код аматера кувара некако увек је проблем одредити количину спремљених намерница. То се посебно односи на теста и пите. Ја сам се потрудила да вам помогнем кроз неколицину мојих рецепата. Ово је једна од традиционалних погача које се служе у етно ресторанима, сеоским домаћинствима. Зове се сирничка погача и може да буде као посебан оброк. Сервира се искључиво за доручак уз сувомеснате производе, ајвар, јогурт, кисело млеко и разне салате. Да вас не збуне слике, ја сам спремала трећину у калупу за торту од 26цм. Та трећина је довољна за 4 особе. А у самом тексту је оригинална количина за десетак особа. Сирничка погача је невероватно мекана и остаје мекана два, три дана. Изузетна је за госте и нећете се обрукати. Па да почнемо са рецептом.

 • 1 коцка свежег квасца (око 25гр ),
 • 3дл млаке воде
 • 1 кашика шећера
 • 1 кашичица брашна
 • 3дл јогурта
 • 3 жуманцета
 • 3 цела јајета
 • 6дл млаке воде
 • 1250гр брашна
 • 1 варјача масти или масла
 • 800гр преврелог сира
 • 1 кашичица соли
 • 1 до 2 кашике мајонеза

Прво ставите у велику ванглу за мешење мрвљени квасац, додајте шећер, млаку воду и кашичицу брашна. Све промешајте варјачом да се сједини и да се квасац растопи. Не треба да нараста. Додајте јаја, жуманца, јогурт, маст или масло ако не користите маст, преосталу воду и измрвљени сир. Ја сам користила средњи сир а по оригиналном рецепту иде сјенички преврео стар сир. Све лепо сједините. Прво додајте 200гр брашна па сједините. Додајте соли. Ако вам је много слан сир смањите со или повећајте све у зависности од сира. Опет додајте 200грама брашна па сједините. Тако док све не утрошите брашно. Тесто ће да буде житкије али не превише (као што је за проју житко) али опет житкије.

Када решите да идете у неки етно конак или када уплатите боравак у неком од сеоских домаћинстава обично се нуди полу или пун пансион. Сваки од тих пансиона има неку врсту традиционалног доручка. То подразумева сувомеснате домаће производе, кајмак, сир, јогурт, сурутка, разне пите, уштипци, мекике, хлебови и погаче. Пуна трпеза свакојаких ђаконија који обично се праве баш на самом домаћинству. Такође и етно ресторани у својој понуди имају доручак са домаћим производима. Код аматера кувара некако увек је проблем одредити количину спремљених намерница. То се посебно односи на теста и пите. Ја сам се потрудила да вам помогнем кроз неколицину мојих рецепата. Ово је једна од традиционалних погача које се служе у етно ресторанима, сеоским домаћинствима. Зове се сирничка погача и може да буде као посебан оброк. Служи се искључиво за доручак уз сувомеснате производе, ајвар, јогурт, кисело млеко и разне салате. Да вас не збуне слике, ја сам спремала трећину у калупу за торту од 26цм. Та трећина је довољна за 4 особе. А у самом тексту је оригинална количина за десетак особа. Сирничка погача је невероватно мекана и остаје мекана два, три дана. Изузетна је за госте и нећете се обрукати. Па да почнемо са рецептом. Прво ставите у велику ванглу за мешење мрвљени квасац, додајте шећер, млаку воду и кашичицу брашна. Све промешајте варјачом да се сједини и да се квасац растопи. Не треба да нараста. Додајте јаја, жуманца, јогурт, маст или масло ако не користите маст, преосталу воду и измрвљени сир. Ја сам користила средњи сир а по оригиналном рецепту иде сјенички преврео стар сир. Све лепо сједините. Прво додајте 200гр брашна па сједините. Додајте соли. Ако вам је много слан сир смањите со или повећајте све у зависности од сира. Опет додајте 200грама брашна па сједините. Тако док све не утрошите брашно. Тесто ће да буде житкије али не превише (као за проју) али опет житкије.
сирничка погача

Шерпу од 7Л подмажите машћу па поспите оштрим брашном. Класично како подмазујете плехове за печење. Изручите тесто. Ставите на собну температуру (да не буде хладно у просторији) 40мин. Тесто покријте памучном крпом.

Шерпу од 7Л подмажите машћу па поспите оштрим брашном. Класично како подмазујете плехове за печење. Изручите тесто. Ставите на собну температуру (да не буде хладно у просторији) 40мин. Тесто покријте памучном крпом.
сирничка погача

Ставите у предходно загрејану рерну на 180 степени. Пече се док не порумени у зависности од рерне али око 35 минута до 40. Четкицом премажите врелу погачу мајонезом. Ја стављам две кашике а ви ако је много ставите једну.

Ставите у предходно загрејану рерну на 180 степени. Пече се док не порумени у зависности од рерне али око 35 минута до 40. Четкицом премажите врелу погачу мајонезом. Ја стављам две кашике а ви ако је много ставите једну.
сирничка погача

Оставите у шерпи 10 минута па изручите на памучни или ланени стољњак и увијте погачу. Оставите десет минута увијено пре сервирања.

Оставите у шерпи 10 минута па изручите на памучни или ланени стољњак и увијте погачу. Оставите десет минута увијено пре сервирања.
сирничка погача

А сада нешто мало о наградном конкурсу на инстаграму. Вероватно сте приметили да сам ја правила погачу у калупу за торту. Управо је то тема наградног конкурса. Шта можете спремити у калупу за торту а да није торта или чизкејк. Запратите профил распеване куварице на инстаграму, поделите објаву о наградном конкурсу у причи, будите маштовити, поставите слику и рецепт са хештагом #thegreataltochef на свој инстаграм профил. Еминентни жири ће одабрати набољи рецепт. Конкурс траје од 19.11.2021. до 26.11.2021. А када проглашавамо победника прочитаћете на инстаграму. Награда је предивна. Текселов врхунски калуп за торте са механизмом који се скида. Па драги моји СРЕЋНО!!!

А сада нешто мало о наградном конкурсу на инстаграму. Вероватно сте приметили да сам ја правила погачу у калупу за торту. Управо је то тема наградног конкурса. Шта можете спремити у калупу за торту а да није торта или чизкејк. Запратите профил распеване куварице на инстаграму, поделите објаву о наградном конкурсу у причи, будите маштовити, поставите слику и рецепт са хештагом #thegreataltochef на свој инстаграм профил. Еминентни жири ће одабрати набољи рецепт. Конкурс траје од 19.11.2021. до 26.11.2021. А када проглашавамо победника видећете на инстаграму. Награда је предивна. Текселов врхунски калуп за торте са механизмом који се скида. Па драги моји СРЕЋНО!!!
наградни конкурс


Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *