фокача са црвеном паприком
Теста и пите

Фокача са црвеном паприком

Сви знамо да фокача потиче из Италије и да је има у разним варијантама. Основни рецепт је брашно, квасац, маслиново уље и маслинке. Али постоје варијације и то углавном зависи од регије где се меси. Овај рецепт сам случајно набасала у једном италијанском часопису крајем деведесетих и баш ми се допао јер је некако одскакао од стандарда. И врло је декоративна. Прво узмите 250гр брашна па просејте. Ја сам имала меко али може и обично без проблема. У децилитар топлог млека ставите трећину коцке квасца и кашичицу шећера. Квасац треба само да крене не скроз да ускисне. У брашно ставите 3 кашике маслиновог уља, пола кашичице соли, ситно сецкан један чен белог лука, 1дл топле воде и на крају квасац и млеко. Све варјачом сједините па додајте ако треба још мало воде један прст од чаше рецимо. И тесто треба да буде мекано да се лепи.

Науљите руке па буквално умесите у тесто једно жуманце. Месите док се не сједини жуманац са тестом. Мало ће да буде тесто шарењикаво тако и треба.

Сви знамо да фокача потиче из Италије и да је има у разним варијантама. Основни рецепт је брашно, квасац, маслиново уље и маслинке. Али постоје варијације и то углавном зависи од регије где се меси. Овај рецепт сам случајно набасала у једном италијанском часопису крајем деведесетих и баш ми се допао јер је некако одскакао од стандарда. И врло је декоративна. Прво узмите 250гр брашна па просејте. Ја сам имала мекано али може и обично без проблема. У децилитар топлог млека ставите трећину коцке квасца и кашичицу шећера. Квасац треба само да крене не скроз да ускисне. У брашно ставите 3 кашике маслиновог уља, пола кашичице соли, ситно сецкан једа чен белог лука, 1дл топле воде и на крају квасац и млеко. Све варјачом сједините па додајте ако треба још мало воде један прст од чаше рецимо. И тесто треба да буде мекано да се лепи. Науљите руке па буквално умесите у тесто једно жуманце. Месите док се не сједини жуманац са тестом. Мало ће да буде тесто шарењикаво тако и треба.
фокача са црвеном паприком

Пустите да нараста тесто само да се дуплира око 20 минута. Ставите га у подмазану округлу тепсију и прстима скроз растањите. Ја сам користила пек папир, лакше је. Исеците паприку црвену па поређајте по тесту, добро утискујући. Е сад што се тиче паприке, паприка треба да буде смрзнута јер има тада довољно влаге. Па ако је свежа ви само је поквасите и ставите у змрзивач да се стегне. Тако пише у оригинал рецепту.

Пустите да нараста тесто само да се дуплира око 20 минута. Ставите га у подмазану округлу тепсију и прстима скроз растањите. Ја сам користила пек папир, лакше је. Исеците паприку црвену па поређајте по тесту, добро утискујући. Е сад што се тиче паприке, паприка треба да буде смрзнута јер има тада довољно влаге. Па ако  је свежа ви само је поквасите и ставите у змрзивач да се стегне. Тако пише у оригинал рецепту.
фокача са црвеном паприком

Пече се на 180 степени док не порумени.

Пече се на 180 степени док не порумени.
фокача са црвеном паприком

Да знате неће пуно да нарасте и биће онако хрскава, баш права фокача.

 Да знате неће пуно да нарасте и биће онако хрскава, баш права фокача.
фокоача са црвеном паприком

Па пријатно драги моји!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *