кето мус са купинама
Кето исхрана,  Мали савети распеваног кувара,  Распевани колачи

Кето мус са купинама, најчешће грешке КЕТО исхране

Као што сам у предходном посту обећала овде ћу се мало позабавити типичним грешкама које се праве код КЕТО исхране (па нам после крив ђаво што нисмо слушали распевану куварицу).

Као што сам у предходном посту обећала овде ћу се мало позабавити типичним грешкама које се праве код КЕТО исхране (па нам после крив ђаво што нисмо слушали распевану куварицу).По мени број један и највећа грешка је недовољан унос природних масти. Шта то значи? Па сви сте негде прочитали како је штетно јести масно. И обично купујете на пример јогурт или млеко са 0% масти. Такође не једете сланиницу чварке, свињску маст. Искрено да вам кажем тиме ништа не постижете. Само уносите сувише угљених хидрата, а немате масти које ће покренути кетозу. Наравно масноћа мора да буде природна, уље коштице грожђа, маслиново уље, свињска маст. У суштини најбоље је уље коштице грожђа јер је природни антиоксидант. Од млечних производа све јести пуномасно. Друга грешка по мени је неупућеност у то шта су заправо угљени хидрати и где их све има. Да би свој организам довели у стање кетозе максималан унос угљених хидрата је 20грама дневно. Све преко тога доводи организам у стање огромне глади.
кето мус са купинама

По мени број један и највећа грешка је недовољан унос природних масти. Шта то значи? Па сви сте негде прочитали како је штетно јести масно. И обично купујете на пример јогурт или млеко са 0% масти. Такође не једете сланиницу чварке, свињску маст. Искрено да вам кажем тиме ништа не постижете. Само уносите сувише угљених хидрата, а немате масти које ће покренути кетозу. Наравно масноћа мора да буде природна, уље коштице грожђа, маслиново уље, свињска маст. У суштини најбоље је уље коштице грожђа јер је природни антиоксидант. Од млечних производа све јести пуномасно.

Друга грешка по мени је неупућеност у то шта су заправо угљени хидрати и где их све има. Да би свој организам довели у стање кетозе максималан унос угљених хидрата је 20грама дневно. Све преко тога доводи организам у стање огромне глади. И онда додајете непотребно сало и килажу наравно. А угљени хидрати су и шећери и воћни шећери и влакна. Тако да воће на пример има пуно угљених хидрата. Кртоласто поврће, махунарке, житарице. Све је то препуно угљених хидрата па кад ви рецимо унесете 20гр јабуке то је аутоматски 20гр угљених хидрата. Један лимун има у просеку 30гр угљених хидрата због воћног шећера. На интернету има разних табела које могу бити врло корисне.

И онда додајете непотребно сало и килажу наравно. А угљени хидрати су и шећери и воћни шећери и влакна. Тако да воће на пример има пуно угљених хидрата.  Кртоласто поврће, махунарке, житарице. Све је то препуно угљених хидрата па кад ви рецимо унесете 20гр јабуке то је аутоматски 20гр угљених хидрата.  Један лимун има у просеку 30гр угљених хидрата због воћног шећера.  На интернету има разних табела које могу бити врло корисне.Трећа грешка је претеран унос протеина. Наша исхрана мора да буде уједначена па поведите рачуна да вам заступљеност намерница буде подједнака или бар приближно. Рецимо сир, поврће и месо у једном оброку са приближном грамажом.  Унос протеина можете мерити и 2гр по килограму телесне тежине. То вам је неки путоказ. Четврта грешка је недовољан унос електролита. Врло битна ставка су електролити јер без њих можемо имати теже нуспојаве. Током кетозе ми избацујемо доста течности и самим тим електролите.
кето мус са купинама

Трећа грешка је претеран унос протеина. Наша исхрана мора да буде уједначена па поведите рачуна да вам заступљеност намерница буде подједнака или бар приближно. Рецимо сир, поврће и месо у једном оброку са приближном грамажом. Унос протеина можете мерити и 2гр по килограму телесне тежине. То вам је неки путоказ.

Четврта грешка је недовољан унос електролита. Врло битна ставка су електролити јер без њих можемо имати теже нуспојаве. Током кетозе ми избацујемо доста течности и самим тим електролите. Најважиније је уносити магнезијум у довољној количини. Недостатак магнезијума може нам створити грчеве, поспаност, слабу концентрацију, вртоглавицу. Магнезијум морамо уносити у виду суплемената али водите рачуна да су без шећера. Такође минерале уносимо путем морске соли. И једите сланије.

   Најважиније је уносити магнезијум у довољној количини. Недостатак магнезијума може нам створити грчеве, поспаност, слабу концентрацију, вртоглавицу. Магнезијум морамо уносити у виду суплемената али водите рачуна да су без шећера.  Такође минерале уносимо путем морске соли. И једите сланије. Пета грешка коју бих навела је НЕ ВЕРУЈТЕ СВЕМУ ШТО ВИДИТЕ И ПРОЧИТАТЕ. НЕ ПО СТОЈЕ ЛОУ КАРБ ШПАГЕТЕ  (а има их у продаји)!!! То је народски речено ''жвака за лудака''. Прочитајте декларацију. Не једите месне прерађевине јер оне обично садрже декстрозу, а декстроза избацује организам из кетозе. Све су то цаке које се уче. Једите доста свежег краставца који је препун калијума. И наравно минимум 3л воде на дан!!! И наравно понекад морамо нешто да поједемо слатко. И то слатко није ако није ''чоколадасто'' зар не?.  Ја само вде се потрудила да задовољим све чоколадно воћне укусе а да опет не пореметим КЕТО исхрану.  Овде не треба претеривати и ова порција је сасвим задовољавајућа. Ставите 50мл млечне павлаке за кување у шерпицу. Додајте 15гр пуномасног путера, 10гр кокосовог шећера или стевие и кашичицу какаа. То све полако на рингли кувајте, да не проври само да проструји. Склоните са рингле па да се потпуно охлади у фрижидер. Мутилицом или миксером мутите два до три минута. Маса ће бити пенаста али течна тако треба. У стаклену чашу ставите 7 купина, преко ставите мус, па мало поспите кокосовим брашном.  То је таман доза уноса угљених хидрата. Па пријатно!!!
кето мус са купинама

Пета грешка коју бих навела је НЕ ВЕРУЈТЕ СВЕМУ ШТО ВИДИТЕ И ПРОЧИТАТЕ. НЕ ПОСТОЈЕ ЛОУ КАРБ ШПАГЕТЕ (а има их у продаји)!!! То је народски речено “жвака за лудака“. Прочитајте декларацију. Не једите месне прерађевине јер оне обично садрже декстрозу, а декстроза избацује организам из кетозе. Све су то цаке које се уче.

Једите доста свежег краставца који је препун калијума. И наравно минимум 3л воде на дан!!!

И наравно понекад морамо нешто да поједемо слатко. И то слатко није ако није “чоколадасто“ зар не?. Ја сам овде се потрудила да задовољим све чоколадно воћне укусе а да опет не пореметим КЕТО исхрану. Овде не треба претеривати и ова порција је сасвим задовољавајућа.

Ставите 50мл млечне павлаке за кување у шерпицу. Додајте 15гр пуномасног путера, 10гр кокосовог шећера или стевие и кашичицу какаа. То све полако на рингли кувајте, да не проври само да проструји. Склоните са рингле па да се потпуно охлади у фрижидер. Мутилицом или миксером мутите два до три минута. Маса ће бити пенаста али течна тако треба. У стаклену чашу ставите 7 купина, преко ставите мус, па мало поспите кокосовим брашном. То је таман доза уноса угљених хидрата. Па пријатно!!!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content