торта са чоколадним украсима по жељи
Мали савети распеваног кувара,  Распевани колачи

Хуманитарна Тортијада у Јагодини ( и моја маленкост)

тортијада
тортијада

Драги моји, (звучим као драга савета  🙂  ) морам са вама нешто да поделим. Пре тачно једанаест година моја маленкост се одважила да по први пут презентује јавности своје мало ремек дело. Тада се по први пут у Јагодини организовала ТОРТИЈАДА такмичарско-хуманитарног карактера. Ентузијазмом удружења Слатки Осмех, а пре свега председнице удружења Драгане Симић, започела је једна предивна прича која траје ево пуних једанаест година.

Те прве године и неколико следећих манифестација се одржавала у једној од сала хотела Јагодина, па су прешли у халу спортова где се и данас одржава. Сећам се те прве манифестације, велика гужва, пуно торти, пуно знатижељних грађана који би да погледају торте. Испред сале доста продаваца материјала и алата за прављење торти.  А у сали подсећање на некадашњи сјај и раскош. Једно светло ради десет не ради, капље  вода из неке климе која узгред не ради. Али то је нека друга прича.

Ја сва важна упртила моју торту, Боже, идем на Тортијаду.  И једна мисао ми је стално на памети. Свака торта је битна. Торту коју донесеш појешће неко ко можда и нема прилике да је једе тако често. Тоту коју направиш баш “ТИ“ отићи ће једном од многих удружења инвалида или за децу без родитељског старања или манастиру СВ. Петка код Параћина који има дом за децу ометену у развоју. Отићи ће у праве руке, јер ово је пре свега ХУМАНИТАРНА ТОРТИЈАДА.

Јаооо,  каква је била моја та прва торта. Кажем ја себи: “Ти не умеш да правиш декорацију, разна она чудеса, па бар направи да буде квалитетна.“  И ја стварно направим торту чиста чоколада, домаћа јаја, путер, ораси…ма прсте да полижеш. Кад је дошло време за декорацију, узмем неке шарене шећерне мрвице и поспем по торти. И то је то. А какве су само торте тамо биле. Каквих све облика, декорација, буквално рај. И за сваку донету торту Слатки Осмех и спонзори су се потрудили да нам дарују кесу пуну прелепих поклона. Сећам се, једва сам чекала да стигнем кући да отворим кесу. Чини ми се да сам се радовала као мало дете када отвара пакетић.

Из године у годину ја сам се мало испраксовала, па сад не посипам само мрвице 🙂 . И даље не умем да правим оне велелепне декорације али морам да се похвалим да сам мнооого боља. И морам још нешто да поделим са вама. Постоји неколицина “МАЈСТОРА“ који се жељно ичекују и кад унесу у салу торту настаје мук. Али буквално. Не бих никог да издвојим да се не наљуте, сами ће се препознати.

…И тако ја кренем на путешествије и ево ако Бог да здравља  једанаесту годину. Ове године Тортијада се одржава 8.04.2017. године у хали спортова ЈАСА (налази се у склопу туристичког комплекса ПОТОК тик уз Аква Парк). Ако желите да учествујете на овој предивној манифестацији посетите сајт удружења  http://www.slatkiosmeh.org  где ћете добити све потребне информације. Верујте, ја сам пример да ТОРТИЈАДА у Јагодини није баук и да је срце и хуманост на првом месту. Дарујте  из срца, видећете како је то леп осећај.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

4 Comments

  • Ivanin svet slatkiša

    Drago mi je da sam pročitala tekst koji ističe ono što je osnovni cilj ove tortijade – da se sakupi što više torti. Smatram da ko može i ume, treba da se potrudi da donese lepo ukrašenu tortu jer to jeste i takmičenje, a i imamo priliku da uradimo nešto drugačije od onoga što se inače traži ali su isto tako jako bitne i torte koje su „posute šarenim mrvicama“ jer dolaze baš iz želje da nekoga obraduju. Dodala bih na Vaš tekst još jednu bitnu stvar, da je to prilika da se vidimo sa kolegama, družimo se, razmenimo iskustva… Vidimo se 8. aprila. 🙂

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content