врло здрава слатка салама
Посно,  Распевани колачи

Врло здрава слатка салама

Татина тетка Надежда Павловић је имала један роковник мали у ком су јој били записани рецепти које је често спремала а по нечему су је задивили. Тако је на пример записала једну корицу за торту поред које стоји “чудо корица јер је можеш филовати чиме ‘оћеш па и кафеним филом“. Ја имам тај њен роковник и могу вам рећи да сам доста тих рецепата ставила под “обавезно“ на списку. Тако је и са овом саламом. А пошто је у току пост идеално је.

Татина тетка Надежда Павловић је имала један роковник мали у ком су јој били записани рецепти које је често спремала а по нечему су је задивили. Тако је на пример записала једну корицу за торту поред које стоји ''чудо корица јер је можеш филовати чиме 'оћеш па и кафеним филом''. Ја имам тај њен роковник и могу вам рећи да сам доста тих рецепата ставила под ''обавезно'' на списку. Тако је и са овом саламом. А пошто је у току пост идеално је.
Надежда Павловић

И ево приче 🙂 Надежда Павловић друго дете Алексе и Јуле Павловић је имала зацртан пут од малих ногу. Ако јој буде ишла школа да заврши матуру и да се уда у 18-тој години за угледног младожењу. А ако јој школа не би ишла како ваља да се уда и раније. И тако је она завршила матуру и у осамнаестој години се удала за капетана коме нажалост не знам име и презиме (можда сам и знала али сам заборавила) из јако богате Нишлијске породице.

И наравно, то је био уговорен брак. А била је јако лепа и са “дебелим“ пореклом па јој није био проблем да се уда. И после 7 година брака како нису имали деце она пита мужа овако: “Ја видим да ми очигледно деце не можемо да имамо. Да ти мени препишеш једну кућу и један виноград да се ја обезбедим за старост а ти ћеш вероватно да тражиш жену која ће да ти подари потомство.“ Он је тада већ због неких заслуга брзо узнапредовао у војсци па је добио чин пуковника. Међутим све куће и сви виногради које су поседовали као и локали по Нишу припадали су његовом оцу тако да је морао оца да пита. “Кад ја умрем ти ради шта хоћеш и преписуј коме хоћеш, а дотле је све моје“. И он тако исприча татиној тетки како отац не да.

Она се покупи и врати кући код родитеља. Три дана су морали да је крију од оца јер је у то доба тридесетих година било брука и срамота да се вратиш кући и разведеш. Посебно ћерка угледног политичара и начелника. Једва је прихватио то мој прадеда, њен отац, али шта је ту је. После се удала за господина Јовчу са којим је најлепши део живота провела. Провели су рат заједно па после рата у савезничком бомбардовању Ниша све им је било срушено. Од једног сјаја и раскоши прешла је да живи у дрвену бараку и касније после рата у неке типске кућице које су добили за становање јер се предратној буржуазији све одузимало а додељивао им се принудни смештај.

Деце нису имали. Он је њу држао као мало воде на длану. Водио је у бање јер тада је важило да господа иде у бање а радничка класа на море. Нису имали пуно пара али су имали много љубави једно према другом. И зато је она увек говорила да је са њим било нешто посебно. А и мој тата га је много волео. На велику жалост он умре шездесетих година и бака Нада се удавала после тога још два пута и све мужеве је надживела и сахранила као оне баке из филма “арсеник и старе чипке“ 🙂

Хтела је она по пети пут да се уда али је мој тата спречио јер су хтели да је преваре за стан. Пошто је била оболела од артериосклерозе у свој својој деменцији је помињала као треба да се уда за Мићу и како је он чека. Умрла је ’96. у 88. години на жалост потпуно дементна али три ствари је увек помињала. “Морам да се дотерам и спремим отац наредио долази нам Никола Пашић да борави неколико дана и стигао је фризер да на колмајз прави таласе и трећа наравно Мића.

За овај колач је написала :“ врло здрава слатка салама регулише ми стомак и што је најважније посна па таман за Васкршњи пост“. Узети 6 сувих смокви па исецкати ситније. Исто исецкати 6 сувих шљива. Додати шаку сувог грожђа ( не потапати га). Ја сам имала мало брусница па сам додала. И сад пише код Моше на зелени пијац купити набубрели и осушени овас и семе сунцокрета пресно. А код Латинке у радњу сусам. Тако да сам ја ставила овсене пахуљице, сусам и сирове семенке сунцокрета. Микс свега ставите 4 кашике с’тим што мало у сецку уситните, само једанпут да вам неке остану целе семенке а неке уситњене. Кад све то сједините додајте 4 кашике велике меда. Све се преручи у шерпу па на тихој ватри уз непрестано мешање кувати 12 минута.

За овај колач је написала :'' врло здрава слатка салама регулише ми стомак и што је најважније посна па таман за Васкршњи пост''. Узети 6 сувих смокви па исецкати ситније. Исто исецкати 6 сувих шљива. Додати шаку сувог грожђа ( не потапати га). Ја сам имала мало брусница па сам додала. И сад пише код Моше на зелени пијац купити набубрели и осушени овас и семе сунцокрета пресно. А код Латинке у радњу сусам. Тако да сам ја ставила овсене пахуљице, сусам и сирове семенке сунцокрета. Микс свега ставите 4 кашике с'тим што мало у сецку уситните, само једанпут да вам неке остану целе семенке а неке уситњене. Кад све то сједините додајте 4 кашике велике меда. Све се преручи у шерпу па на тихој ватри уз непрестано мешање кувати 12 минута.
врло здрава слатка салама

Изручите на пек папир па формирајте векну.

Изручите на пек папир па формирајте векну.
врло здрава слатка салама

Увијено у пек папир увијте у самолепљиву фолију. Тако оставите да стоји на собној температури да преноћи.

Увијено у пек папир увијте у самолепљиву фолију. Тако оставите да стоји на собној температури да преноћи.
врло здрава слатка салама

Код ње стоји да се суши после тога пола дана на промаји. Нема потребе. Могу вам рећи да невероватно даје енергију када се ујутру једе и засити вас два пачета само тако.

Код ње стоји да се суши после тога пола дана на промаји. Нема потребе. Могу вам рећи да невероватно даје енергију када се ујутру једе и засити вас два пачета само тако.  На здравље вам било!
врло здрава слатка салама

На здравље вам било!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *