Колач са тиквицама и чоколадом
Распевани колачи

Колач са тиквицама и чоколадом

Драги моји ево мене са једном, па могло би се рећи здравом комбинацијом званом колач са тиквицама и чоколадом. Када ми је допао шака овај рецепт била сам мало скептична. Не толико због тиквица него више због начина припреме. Тиквице као што знате отпуштају воду па сам помислила да је со која иде по рецепту управо да тиквице пре спремања отпусте воду. Испоставило се да баш и није тако јер је стајало у рецепту “нипошто не стављати со на рендане тиквице и рендати их непосредно пре спремања“. Онда сам укапирала да су уствари тиквице та потребна течност које у тесту нема осим уља.

Драги моји ево мене са једном, па могло би се рећи здравом комбинацијом. Када ми је допао шака овај рецепт била сам мало скептична. Не толико због тиквица него више због начина припреме. Тиквице као што знате отпуштају воду па сам помислила да је со која иде по рецепту управо да тиквице пре спремања отпусте воду. Испоставило се да баш и није тако јер је стајало у рецепту ''нипошто не стављати со на рендане тиквице и рендати их непосредно пре спремања''. Онда сам укапирала да су уствари тиквице та потребна течност које у тесту нема осим уља.
Колач са тиквицама и чоколадом

Мало да скренем са теме и искрено, волела бих и да ми неко објасни зашто на западу овакве колаче зову слатки хлебови. Да ли због облика у коме се пеку, или због пекача? Ја сам овај колач тако и добила као “веома здрави слатки хлеб од тиквица и чоколаде“.

Мало да скренем са теме и искрено, волела бих и да ми неко објасни зашто на западу овакве колаче зову слатки хлебови. Да ли због облика у коме се пеку, или због пекача? Ја сам овај колач тако и добила као ''веома здрави слатки хлеб од тиквица и чоколаде''.
Колач са тиквицама и чоколадом

Елем, да се ја вратим на колач једино ме је мучило око брашна и на крају сам остала при класичном меком брашну тип 400. Ако неко буде правио са интегралним нека јави утиске. Састојци су супер и ово је варијанта све на шољу. Она од кафе већа. 1 шоља (не баш вршна рецимо прст од врха) смеђег шећера, пола шоље уља коштица грожђа, 2 јајета, 2 кашичице екстрата ваниле, 1 шоља и још четврт шоље брашна, четврт шоље какаа, пола кашичице соли, равна кашичица соде бикарбоне, 1 кашичица цимета, пола кашичице прашка за пециво, шоља вршна тиквица ренданих на крупно као јабуке, шака ораха, 100грама сецкане црне чоколаде.

Све прашкасте састојке сјединити. У другом суду добро (5минута) умутити цела јаја са шећером и ванилом и на крају додати уље. Јаја треба да “побеле“ како посластичари воле да кажу па тако видите време мућења. Тиквице тек на крају ољуштите и нарендајте. У те тиквице додајте смесу са јајима и добро сједините. На крају кашику по кашику додајте суву смесу. Када сте све лепо сјединили додајте орахе сецкане и сецкану чоколаду.

<!-- wp:paragraph --> <p>Елем, да се ја вратим на колач једино ме је мучило око брашна и на крају сам остала при класичном меком брашну тип 400. Ако неко буде правио са интегралним нека јави утиске. Састојци су супер и ово је варијанта све на шољу. Она од кафе већа. 1 шоља (не баш вршна рецимо прст од врха) смеђег шећера, пола шоље уља коштица грожђа, 2 јајета, 2 кашичице екстрата ваниле, 1 шоља и још четврт шоље брашна, четврт шоље какаа, пола кашичице соли, равна кашичица соде бикарбоне, 1 кашичица цимета, пола кашичице прашка за пециво, шоља вршна тиквица ренданих на крупно као јабуке, шака ораха, 100грама сецкане црне чоколаде.  Све прашкасте састојке сјединити. У другом суду добро (5минута) умутити цела јаја са шећером и ванилом и на крају додати уље. Јаја треба да ''побеле'' како посластичари воле да кажу па тако видите време мућења. Тиквице тек на крају ољуштите и нарендајте. У те тиквице додајте смесу са јајима и добро сједините. На крају кашику по кашику додајте суву смесу. Када сте све лепо сјединили додајте орахе сецкане и сецкану чоколаду.
Колач са тиквицама и чоколадом.

Папир за печење поквасите под млазом воде као крпу и исцедите. Ставите га у калуп и сипајте тесто. Пече се на 170 степени око 55 минута до сат времена.

Папир за печење поквасите под млазом воде као крпу и исцедите. Ставите га у калуп и сипајте тесто. Пече се на 170 степени око 55 минута до сат времена.
Колач са тиквицама и чоколадом

Видећете сами када је готово јер је колач малтене до пред крај непечен. Пустите га да се потпуно охлади (не будите као Распевана Куварица 🙂 ) па га сеците.

Видећете сами када је готово јер је колач малтене до пред крај непечен. Пустите га да се потпуно охлади (не будите као Распевана Куварица :)  ) па га сеците.Ја нисам могла да одолим јер је толико дивно мирисао да сам га топлог секла. Мало се теже врућ сече. И људи моји шта да вам кажем. Колач уз кафицу, уз чај, мнооого леп да се однесе на поклон. Мислила сам да га сликам уз неке шешире, књиге, перлице јер је некако такав иде уз то али ипак сам се одлучила да презентујем само њега. Да замирише кроз фотографије. Верујте вреди га направити и веома је здрав. Пријатно драги моји и немојте да заборавите инстаграм и наградну игру која почиње за неколико дана.
Колач са тиквицама и чоколадом

Ја нисам могла да одолим јер је толико дивно мирисао да сам га топлог секла. Мало се теже врућ сече. И људи моји шта да вам кажем. Колач уз кафицу, уз чај, мнооого леп да се однесе на поклон.

Мислила сам да га сликам уз неке шешире, књиге, перлице јер је некако такав иде уз то али ипак сам се одлучила да презентујем само њега. Да замирише кроз фотографије. Верујте вреди га направити и веома је здрав. Пријатно драги моји и немојте да заборавите инстаграм и наградну игру која почиње за неколико дана.

П.С увек пукне да знате. Некада мање али углавном пуууукнееее.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *