прелова се сирупом али мало ређим
Распевани колачи,  Теста и пите

Баклава са вишњама

Данас сам се добро намучила око овог рецепта. Свако ко воли да кува имао је ситуацију да му је рецепт непознат, у неку руку чудан. Стално спремаш, знаш рецепт малтене напамет, али ти се деси креативна блокада. Цео дан сам ја убеђивала себе како ово није тај рецепт и како сам ја гарант погрешо написала. Била сам убеђена да ми неки састојци фале. И тако цео дан, док коначно нисам села и почела да преврћем по разноразним цедуљама са рецептима. Ту пронађем рецепт за ову изврсну баклаву који сам преписала за другарицу али никад нисам испоручила. Схватим да је то тај рецепт без додатака 🙂 и кренем да спремам.

Миксером умутите 4 беланца у чврст снег. Додајте и 4 вршне кашике шећера.

Смањите брзину миксера на најслабије, додајте жуманца и даље мутите док се све лепо не сједини. Овде се све мути миксером, није као код корица за торту где се користи варјача.

Додајте две кесице ванилин шећера, пола кашичице прашка за пециво, чашу јогурта и чашу уља. Све лепо миксером сједините.

Паковање кора од пола килограма поделите на пола. Мало науљите плех па ставите једну кору онако мало згужвану. Сипајте четири кашике фила и размажите. Деловаће да је мало фила међутим када се размаже испада као на слици. И тако сваку кору ређајте и премазујте. Задњу кору премажите само једном кашиком фила.

Поспите око 100гр млевеног ораха свуда по кори. За целу баклаву вам је потребно око 250гр.

Додајте пола килограма вишања.

Сипајте преостали млевени орах преко вишњи.

Поново ређајте другу половину кора премазујући сваку .  Задњу кору премажите остатком фила а то је отприлике 6 кашика. Исеците  баклаву на парчиће пре печења.

Пече се на 200 степени око 25 минута у зависности од рерне. Врелу баклаву прелијте хладним сирупом. Сируп се прави од једне чаше шећера и пола чаше воде. То да вам ври око 3 минута само да се отопи шећер, не треба сируп да буде густ.

Оставите баклаву да потпуно упије сируп, најбоље да преноћи. Пријатно вам било.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *