Пица крофне
Теста и пите

Пица крофне мекане као памук

Рецепт за пица крофне пронашла сам на једном турском сајту. Знате онај осећај када вам се нешто свиди на прво читање и када препознате квалитет, е то се мени управо десило са овим рецептом. Мада искрено доста сам била скептична што се тиче течности јер ми је било пуно. И јесте доста течнсти и тесто је баш мекано, малтене житко. Па да кренемо…

Рецепт за пица крофне пронашла сам на једном турском сајту. Знате онај осећај када вам се нешто свиди на прво читање и када препознате квалитет, е то се мени управо десило са овим рецептом. Мада искрено доста сам била скептична што се тиче течности јер ми је било пуно. И јесте доста течнсти и тесто је баш мекано, малтене житко. Па да кренемо...</p> <!-- /wp:paragraph -->  <!-- wp:paragraph --> <p><strong><em>меко брашно тип 400 800гр<br> вода топла 1 дл<br> јогурт     1,5 дл<br> уље 50 мл<br> свеж квасац 15гр<br> прашак за пециво 1/2 кашичице<br> топло млеко 1дл<br> топло млеко око 3 дл<br> со 2 кашичице равне<br> шећер 1 кашика<br> алкохолно сирће 1 кашика<br> јаје 1<br> фил:<br> јаје 1<br> ситан сир 200 г<br> кечап 100 мл<br> оригано по укусу<br> шунка 100 г</em></strong>r</p> <!-- /wp:paragraph -->  <!-- wp:paragraph --> <p>Прво ставите квасац да нараста у топлој води и децилитру топлог млека са кашиком шећера. Као и за свако дизано тесто. Е сад, 700 г просејаног брашна ставите у ванглу, па направите у средини рупу. У рупу разбјте једно јаје, додајте соли, прашка за пециво, сирће, јогурт, уље и квасац. На крају додајте прво још 1 дл млека. Све сједините па полако додајте још млека. Маса треба да буде онако мекана, чак и за нијансу ређа него за уштипке. Оставите тако да нараста прекривено пола сата. Тесто ће да нарасте али пошто је ређе неће баш пуно да се примети.  Посе пола сата додајте остатак брашна и опет топлог млека да маса буде као за уштипке који се ваде кашиком. Оставите још 15 минута. Узмите великом кашиком, па вадите тесто и ставите на длан који сте науљили да се не лепи. Мало растањите прстима и ставите кашичицу фила. Фил се прави тако што се шунка на крупно наренда, па се додају остали састојци и добро сједине. Пажљиво прекријте фил тестом и формирајте лоптицу. Онако из шаке у шаку јер је јако мекано. Видећете тесто ће буквално да клизи. Пржите на врелом уљу на средњој ватри. Не упијају уље због сирћета. И то је то. Одличне пица крофне. Само водите рачуна да је тесто ређе све остало је супер. Мекане и тазе су и сутрадан. Количина је одлична.  Пријатно!
Пица крофне

меко брашно тип 400 800гр
вода топла 1 дл
јогурт 1,5 дл
уље 50 мл
свеж квасац 15гр
прашак за пециво 1/2 кашичице
топло млеко 1дл
топло млеко око 3 дл
со 2 кашичице равне
шећер 1 кашика
алкохолно сирће 1 кашика
јаје 1
фил:
јаје 1
ситан сир 200 г
кечап 100 мл
оригано по укусу
шунка 100 г
r

Прво ставите квасац да нараста у топлој води и децилитру топлог млека са кашиком шећера. Као и за свако дизано тесто. Е сад, 700 г просејаног брашна ставите у ванглу, па направите у средини рупу. У рупу разбјте једно јаје, додајте соли, прашка за пециво, сирће, јогурт, уље и квасац. На крају додајте прво још 1 дл млека. Све сједините па полако додајте још млека.

Маса треба да буде онако мекана, чак и за нијансу ређа него за уштипке. Оставите тако да нараста прекривено пола сата. Тесто ће да нарасте али пошто је ређе неће баш пуно да се примети. После пола сата додајте остатак брашна и опет топлог млека да маса буде као за уштипке који се ваде кашиком. Оставите још 15 минута. Узмите великом кашиком, па вадите тесто и ставите на длан који сте науљили да се не лепи.

Пица крофне Маса треба да буде онако мекана, чак и за нијансу ређа него за уштипке. Оставите тако да нараста прекривено пола сата. Тесто ће да нарасте али пошто је ређе неће баш пуно да се примети.  Посе пола сата додајте остатак брашна и опет топлог млека да маса буде као за уштипке који се ваде кашиком. Оставите још 15 минута. Узмите великом кашиком, па вадите тесто и ставите на длан који сте науљили да се не лепи.

Мало растањите прстима и ставите кашичицу фила. Фил се прави тако што се шунка на крупно наренда, па се додају остали састојци и добро сједине. Пажљиво прекријте фил тестом и формирајте лоптицу. Онако из шаке у шаку јер је јако мекано. Видећете тесто ће буквално да клизи. Пржите на врелом уљу на средњој ватри. Не упијају уље због сирћета. И то је то. Одличне пица крофне. Само водите рачуна да је тесто ређе све остало је супер. Мекане и тазе су и сутрадан. Количина је одлична. Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *