Америчка пита од кромпира
Теста и пите

Америчка пита од кромпира ( pot potato pie )

Ово су оне америчке пите(бар једна од варијанти) мада овога има и код нас у разним варијантама. У оригиналу се зове пот потато пие и пече се у оним малим калупима као за суфлее. Искрено и ту варијанту сам испробала али ми је ова некако лепша. Ја имам ону шерпу која може и у рерну па сам у њој пекла.  Кромпир око 700гр  ољуштите па га нарендајте на крупно. У то додајте 2 кашичице соли, кашичицу равну бибера, кашицицу алеве паприке, промешајте па додајте 3дл јогурта. У оригиналу иде грчки јогурт. Ја сам користила обичан некако ми је лепше. Пробала сам и са грчким.  Додајте 4 јаја која сте предходно мало умутили колико само да се сједини беланац са жуманцетом.  Све опет умутите додајте 1дл уља и на крају додајте брашно и прашак за пециво једну кашичицу. Брашно додајте по потреби да буде за нијансу гушће него за палачинке. Ставите у округли дубљи калуп пречника 22цм (шерпа од 2л или 3л). Калуп предходно добро науљите. Пече се на тишој ватри код мене је то 160 једно 30 минута па после на 180 10 минута само да ухвати корицу. Овде  водите рачуна да се дуже пече на тишој ватри да би кромпир био готов. Ако је јача ватра јаја се испеку брзо а кромпир остане жив. Оставите 10 минута на собној температури пре сервирања.  Идеално за доручак или вечеру. Пријатно!!!
Америчка пита од кромпира

Ово су оне америчке пите(бар једна од многих), додуше овога има и код нас у разним варијантама. Оригинално се зове pot potato pie и пече се у оним малим калупима као за суфлее. Искрено и ту варијанту сам испробала али ми је ова некако лепша. Ја имам ону шерпу која може и у рерну па сам у њој пекла. Како вам је лакше само да је калуп округли.

Кромпир око 700гр ољуштите па га нарендајте на крупно. У то додајте 2 кашичице соли, кашичицу равну бибера, кашицицу алеве паприке, промешајте па додајте 3дл јогурта. По оригиналном рецепту иде грчки јогурт. Ја сам користила обичан некако ми је лепше. Пробала сам и са грчким верујте. Додајте 4 јаја која сте предходно мало умутили колико само да се сједини беланац са жуманцетом. Све опет сједините,  додајте 1дл уља и на крају додајте брашно и прашак за пециво једну кашичицу. Брашно додајте по потреби да буде за нијансу гушће него за палачинке.

Ставите у округли дубљи калуп пречника 22цм (шерпа од 2л или 3л). Калуп предходно добро науљите. Пече се на тишој ватри код мене је то 160 једно 30 минута па после на 180 10 минута само да ухвати корицу. Овде водите рачуна да се дуже пече на тишој ватри да би кромпир био готов. Ако је јача ватра јаја се испеку брзо а кромпир остане жив. Оставите 10 минута на собној температури пре сервирања. И то је то. Нема много муке а одлична ствар. И наравно моја топла препорука за дезерт колачићи са брусницом.  Пријатно!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *