Посна пита са јабукама
Мастер клас из кулинарства,  Посно,  Распевани колачи,  Теста и пите

Посна пита са јабукама на води


Ово је један од рецепата које сви мање или више знамо, али није на одмет обновити градиво посебно када је посна пита са јабукама. Обично некако стављамо уље у питу од јабука. Овде ћу вам потанко објаснити како може пита бити савршена без капи уља.

Постоје две варијанте пите. Прва је са ренданим свежим јабукама а друга са динстаним јабукама. Када су у питању свеже рендане јабуке ако имамо домаће непрскане боље је рендати их са кором. Иначе најбоље јабуке за питу су оне старинске кисељаре које су мало накиселе или оне кожаре које су сипкаве. Код свеже стављених јабука у питу иде уље јер јабуке не отпусте довољно сока као код динстања. И свеже јабуке се стављају на целу кору. Онако поспете по кори. Прво мало уља и шећера па јабуке па опет мало шећера и ваниле. А динстане јабуке је најбоље ставити на крај кора па увити. За једно паковање кора од пола килограма вам је потребно око 7 средњих јабука, то је мало више од килограма да ипак буде богатија.

Нарендајте јабуке на крупније. У шерпу ставите прво рендане јабуке па додајте две кашичице лимуновог сока, и пет до шест кашика шећера. Можете слободно користити и смеђи шећер. Додајте и ванилин шећер једну кесицу и цимет по жељи. Све измешајте па додајте једну малу шољицу воде. Динстати на средњој ватри око 10 минута уз константно мешање. Видећете отпустиће сока али не превише зато треба мешати. И сад једна цака. Направите мало сирупа од шећера и воде и мало корице лимуна. Тиме ћете попрскати коре. Узмете једну кору па попрскате сирупом па мало поспете шећер, тако другу кору исто, па исто и трећу.

Ово је један од рецепата које сви мање или више знамо, али није на одмет обновити градиво. Обично некако стављамо уље у питу од јабука. Овде ћу вам потанко Постоје две варијанте пите. Прва је са ренданим свежим јабукама а друга са динстаним јабукама. Када су у питању свеже рендане јабуке ако имамо домаће непрскане боље је рендати их са кором. Иначе најбоље јабуке за питу су оне старинске кисељаре које су мало накиселе или оне кожаре које су сипкаве. Код свеже стављених јабука у питу иде уље јер јабуке не отпусте довољно сока као код динстања. И свеже јабуке се стављају на целу кору. Онако поспете по кори. Прво мало уља и шећера па јабуке па опет мало шећера и ваниле. А динстане јабуке је најбоље ставити на крај кора па увити. За једно паковање кора од пола килограма вам је потребно око 7 средњих јабука, то је мало више од килограма да ипак буде богатија. објаснити како може пита бити савршена без капи уља. Нарендајте јабуке на крупније. У шерпу ставите прво рендане јабуке па додајте две кашичице лимуновог сока, и пет до шест кашика шећера. Можете слободно користити и смеђи шећер. Додајте и ванилин шећер једну кесицу и цимет по жељи. Све измешајте па додајте једну малу шољицу воде. Динстати на средњој ватри око 10 минута уз константно мешање. Видећете отпустиће сока али не превише зато треба мешати. И сад једна цака. Направите мало сирупа од шећера и воде и мало корице лимуна. Тиме ћете попрскати коре. Узмете једну кору па попрскате сирупом па мало поспете шећер, тако другу кору исто, па исто и трећу.
Посна пита са јабукама

Четврту кору поспете шећером па ставите на почетак по ширини јабуке. Мало са стране преклопите да не излази фил и увијте.

Четврту кору поспете шећером па ставите на почетак по ширини јабуке. Мало са стране преклопите да не излази фил и увијте.
Посна пита са јабукама

И тако направите 4 јуфке или штапа како год звали.

И тако направите 4 јуфке или штапа како год звали.
Посна пита са јабукама

Премажите преосталим сирупом одозго и пеците на 170 степени док не порумени.

Премажите преосталим сирупом одозго и пеците на 170 степени док не порумени.
Посна пита са јабукама

Печено прекријте крпом па попрскајте водом и тако оставите 15 минута. Исеците питу на парчиће и ставите преко прах шећер.

Печено прекријте крпом па попрскајте водом и тако оставите 15 минута. Исеците питу на парчиће и ставите преко прах шећер. Ето. Мало смо обновили градиво :) На здравље вам било!
Посна пита са јабукама

Ето. Мало смо обновили градиво 🙂 На здравље вам било!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content